Premierul Japoniei, Shinzo Abe, un important lider al lumii mondiale, a sosit azi într-o vizită istorică în România, însă din cauza scandaului politic din sânul PSD care a culminat cu demisia lui Mihai Tudose, oficialul japonez nu va mai fi primit la Palatul Victoria.

Ne dăm singuri cu stângul în dreptul. Premierul uneia dintre cele mai puternice economii mondiale, vine în România în cadrul unei vizite istorice pentru discuţii pentru colaborare şi investiţii cu românii, dar ce să vezi, Mihai Tudose a refuzat să-l mai primească.

Iniţial, agenda lui Mihai Tudose, care a refuzat să asigure interimatul, urma să fie preluată de vicepremierul Paul Stănescu. Drept urmare, Premierul japonez, care a sosit la Bucureşti însoţit de 30 de reprezentanţi ai unor companii japoneze,  va fi primit în această după-amiază de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

„Aceasta este prima vizita in Romania a unui prim-ministru al Japoniei si are loc in contextul aniversarii a 5 ani de la convenirea, in 2013, a Parteneriatului Reinnoit dintre Romania si Japonia. Cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni, vor avea loc convorbiri in format restrans, convorbiri in plenul delegatiilor, declaratii de presa si un dineu oficial pe care Presedintele Klaus Iohannis il va oferi in onoarea Prim-ministrului Shinzo Abe. Agenda convorbirilor include stadiul si perspectivele de consolidare a relatiilor foarte bune de Parteneriat Reinnoit dintre Romania si Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securitatii si al relatiilor inter-umane„, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Japonia este unul dintre principalii parteneri economici asiatici ai României. Japonia a sprijinit masiv, cu asistenţă financiară şi tehnică, procesul de reforme din România. Au fost acordate împrumuturi pentru reabilitarea unor porţiuni de drumuri naţionale şi căi ferate, modernizarea unei centrale termoelectrice, a unei porţiuni a Portului Constanţa, fiind în curs de operaţionalizare proiectul comun de realizare a liniei de metrou care leagă Capitala de aeroportul Otopeni.

Potrivit datelor Camerei de Comerţ Japoneze în România, firmele japoneze au 50 de fabrici pe piaţa locală, având în organigramă peste 38.000 de angajaţi români.

Constantinescu şi Iliescu, vizite în Japonia În 1997 si 2002, preşedinţii de atunci ai României, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, au efectuat vizite oficiale de lucru în Japonia.

Cu ocazia celei din 2002, în contextul aniversării a 100 de ani de la primele contacte diplomatice dintre cele două ţări, a fost semnată Declaraţia comună de prietenie, cooperare şi parteneriat dintre România şi Japonia. În 1995 şi 2002, au vizitat România Alteţele Lor Prinţul şi Prinţesa Hitachi, respectiv Alteţa Sa Prinţesa Sayako.

Abe, premier marcant pentru Japonia Shinzo Abe are al treilea cel mai lung mandat de prim-ministru in Japonia, de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Prima oara a fost ales prim-ministru in septembrie 2006, iar atunci a devenit cel mai tanar premier al Japoniei dupa Al Doilea Razboi Mondial. Si-a dat demisia din aceasta functie pe motive de sanatate in 2007. Partidul pe care il conduce a castigat in decembrie 2012 alegerile parlamentare si astfel Shinzo Abe a devenit din nou premier, primul care revine in aceasta functie de la Shigeru Yoshida din 1948. Din 2012, a mai castigat alegerile din 2014 si apoi pe cele din 2017. Sub conducerea sa au fost introduse mai multe masuri de natura fiscala concepute sa creasca economia Japoniei, dar si masuri privind apararea tarii. Legaturile cu China sunt tensionate din cauza disputelor teritoriale si istoriei conflictuale dintre cele doua tari. Masurile fiscale, poreclite „Abenomics” au fost un succes pentru cresterea PIB-ului, economia Japoniei accelerand dupa o lunga stagnare.

În topul celor mai puternici oameni din lume al revistei Forbes, „Teflon Abe”, cum este poreclit de revistă, este situat pe locul 37.