Judecătoarea Alina Ghica, fostă șefă a CSM și procurorul Oana Hăineală, fostă vicepreședinte a CSM, au redactat în noaptea de 5 august 2012, erata care a fost aprobată mai apoi de judecătorul Ștefan Minea de la CCR, și din cauza căreia, Traian Băsescu a revenit în funcția de Președinte al României deși a fost demis la referendum de votul a 7,4 milioane de români.

CSM, forul suprem care garantează independența justiției a fost doar un instrument politic care l-a scăpat pe Băsescu de demitere.

Adrian Toni Neacșu, fost judecător și membru CSM aruncă bomba care detonează justiția din România. Alina Ghica, președinte CSM în 2012 și Oana Hăineală, vicepreședinte CSM, sunt cele două care în noaptea de 5 august 2012, au pus aparatul tehnic al Consiliului Superior al Magistraturii să redacteze erata. Aceasta a fost trimisă în toiul nopții la CCR, și sub semnătura judecătorului Ștefan Minea, fost coleg de catedră cu Emil Boc la Universitatea Babeș Bolay.

După ce Traian Băsescu a spus pe 5 august, într-o conferință de presă susținută în fața garajului, cum că românii din străinătate trebuie să fie incluși în cvorum și că Guvernul nu trebuie să actualizeze listele electorale, aceste lucruri au fost făcute ”legal”, în noaptea de 5 spre 6 august, de Alina Ghia și Oana Hăineală folosind în mod abuziv și ilegal aparatul tehnic al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul Ștefan Minea a trimis pe 6 august la prima oră o erată către Guvernul României în care spunea că dintr-o greșeală umană s-ar fi cerut actualizarea lsitelor electorale și că acest lucru nu mai este nevoie.

În erata trimisă către Monitorul Oficial, judecătorul cere introducerea unui paragraf care făcea trimiterela legea 370/2004.

Pe 3 august, în Monitorul Oficial nr. 546 se publică Hotărîrea nr. 3 a CCR privind respingerea unor contestaţii ale PSD, PNL, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului referitoare la respectarea procedurii organizării referendumului din 29 iulie. Însă, luni, 6 august, CCR publică pe site un document trimis către Monitorul oficial pentru a se corecta decizia, motivănd această spolicitare prin faptul că s-a produs o eroare materială.

Iată paragraful: “În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul.(*)”.

Noul paragraf introdus la 4 zile după redactarea hotărârii şi la 3 zile după publicarea în Monitorul Oficial – aruncă în aer tot referendumul, pentru că stabileşte o regulă nouă în calcularea cvorumului de participare la referendum.

La două,zile după aflarea acestei modificări făcute pe șest fără a fi cvorum de ședință la CCR, judecătorii constituționali, Tudorel Toader și Ion Predescu au rupt tăcerea și au spus că totul este ilegal și că ei nu au fost consultați cu privire la această modificare.

Ștefan Minea este judecăorul care a fost băgat de PDL în CCR, după o bătălie la propriu și la figurat în Parlamentul României, în data de 14 iunie 2010.

Deși inițial se votase ca judecător Valer Dorneanu, PDL s-a înțeles cu UDMR și a fost reluat votul și numit judecător Ștefan Minea.

Așadar, Consiliul Superior al Magistraturii, forul creat de Parlament pentru a garanta independența justiției, l-a ajutat în mod ilegal pe Traian Băsescu să revină în funcția de președinte al României deși 7,4 milioane de români l-au demis din funcție, legal, la referendumul din 29 iulie 2012.

CSM nu avea nicio atribuție în referendum iar Alina Ghica și Oana Hăineală au comis un abuz în funcție și pentru asta trebuie să facă ani grei de pușcărie.

Livia Stanciu, membru în CSM, din postura de Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție a știut de demersul lui Ghica și Hăineală cu privire la erata CCR.

Așa se explică de ce Alina Ghica a rămas în CSM deși a fost demisă din funcție pe peste 1600 de judecători.

Cristi Danileţ şi Alina Ghica au fost revocaţi din CSM, pe 26 februarie 2013, ca urmare a votului celor 1600 de judecători din toată țara care au decis ca cei doi să nu mai facă parte din Consiliu.

A doua zi după revocare, Ghica și Danileț au contestat decizia la Înalta Curte, după care au intrat în concediu de odihnă.

După o lună de zile, Înalta Curte a respins cererea pe motiv de necompetență și a trimis-o la Curtea de Apel București. Între timp Danileț a contestat la CCR, un articol din legea în baza căreia a fost revocat, iar jduecătorii lui Băsescu i-au dat dreptate.

În baza acestei decizii, Curtea de Apel București a decis revocarea hotărârii celor 1600 de judecători, iar Danileț și Ghica au revenit cu drepturi și puteri depline în CSM, ca să facă jocurile lui Băsescu.

Pe 13 mai 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să redeschidă dosarul penal în cazul eratei Curţii Constituţionale din august 2012, care a stabilit definitiv soarta referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.