Alin Petrache și-a dat demisia din funcția de Președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român pentru neîndeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro care prevedea obținerea a 6-8 medalii.

Având în vedere că Echipa Olimpică a României nu a reușit, la Jocurile Olimpice de la Rio, să își îndeplinească obiectivul asumat de Comisia Tehnică și federațiile naționale (6-8 medalii), și așa cum am anunțat deja că voi face, astăzi (luni) mi-am depus demisia din funcția de președinte al COSR în fața Comitetului Executiv, care va urma pașii statutari pentru preluarea prerogativelor. Regret enorm că nu le-am putut oferi românilor medaliile și rezultatele pe care și le doreau. Știu că am făcut tot ce a depins de mine în ultimii doi ani, dar din păcate criza sportului românesc este una profundă și care nu poate fi rezolvată cu soluții de moment. Consider că, demonstrez, din nou, că nu am ținut niciodată la funcții sau la anumite poziții, indiferent de importanța acestora. Rămân același manager sportiv onest, care spune ce gândește, indiferent cât de urât sună adevărul uneori și care își respectă cuvântul. Cred în continuare că proiectul meu, România Olimpică 2014-2024, este un program care poate revitaliza sportul românesc. Cred că avem nevoie de un Acord Național pentru Sport pentru următorii 20 de ani. Am convingerea că sunt necesare și alte ingrediente precum echipa, fair-play-ul, respectul, solidaritatea și patriotismul, valori demult uitate în societatea românească. Ca să evităm orice speculație de presă și ca să fie clar pentru toți editorialiștii care își mai aduc aminte de sportul românesc la fiecare insucces al acestuia, nu doresc să mai candidez pentru vreo funcție în cadrul COSR la următoarele alegeri. Le mulțumesc tuturor colegilor din fenomenul sportiv care au sprijinit ideile mele și care mi-au fost alături în această perioadă, dar și familiei mele căreia i-am putut dedica mai puțin timp în contextul implicării mele în fenomenul olimpic”, a declarat Alin Petrache în fața Comitetului Executiv.

România a participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro cu 96 de sportivi și 7 rezerve și a cucerit cinci medalii — una de aur, una de argint și trei de bronz.

Aurul a fost adus de echipa feminină de spadă (Simona Gherman, Simona Pop, Ana-Maria Popescu, Loredana Dinu), argintul a fost obținut de tenismenii Florin Mergea și Horia Tecău la dublu masculin, bronzul a fost luat de Gabriel Sîncrăian la haltere (cat. 85 kg), de canotoarele de la 8+1 (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian și Daniela Druncea) și de Albert Saritov (lupte libere, cat. 97 kg).