Alertă la Roșia Montană. Sute de localnici, evacuați după o fisură în barajul de acumulare Tăul Mare

Autoritățile locale din comuna Roșia Montană au dispus evacuare a peste 200 de localnci după ce a apărut o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a barajului lacului. Drept urmare, localnicii din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare vor fi evacuaţi preventiv.

„Pentru protecţia populaţiei aflate în proximitatea barajului, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetăţenilor va fi temporară în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităţilor locale şi ale ISU Alba (şapte microbuze). La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spaţiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate şcolare şi săli de sport din oraşul Abrud şi oraşul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aproximativ 400 de persoane”, transmite Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

ISU Alba a transmis un mesaj RO-ALERT.

Populaţia de pe raza localităţii Roşia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a avariei la barajul Lacului de acumulare Tăul Mare.

Persoanele care nu se pot autoevacua vor fi evacuate cu sprijinul autorităţilor locale.

„În acest moment nu există un risc iminent pentru populaţia din avalul acumulării, însă preventiv se impun măsuri pentru evacuare. Autorităţile locale şi judeţene au luat măsuri pentru punerea în siguranţă a acumulării. Autorităţile vor aduce la cunoştinţa populaţiei dacă starea de risc va impune alte măsuri”, precizează IGSU.

Centrul Judeţean Alba de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei a fost activat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

„Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roşia Montană, prin care ni s-a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, au fost dispuse până în aceste momente, următoarele măsuri: a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Roşia Montană; s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba; s-a activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei”, a anunţat ISU Alba.

În zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate două autocamioane de intervenţie dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min), două autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere, două microbuze de transport, un buldozer asigurat prin grija administraţiei locale pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenţie.