Alegerea unei arme de vânătoare potrivite – ce criterii trebuie să îndeplinească și cum se poate obține permisul de vânătoare?

Vânătoarea a evoluat de la activitate esențială în cele mai vechi timpuri la activitate sportivă astăzi, în scopul studierii ecologiei animalelor de vânat și organizării raționale a vânatului lor, precum și pentru trofee specifice. Pentru că practicarea vânătorii nu este posibilă fără deținerea unui permis de vânătoare, următoarele rânduri își propun să răspundă la posibile nelămuriri cu privire la birocrație, componentele examenului și ce implică el, echipamente și arme de vânătoare, precum și organizarea și practicarea vânătorii. În România, numărul vânătorilor se îndreaptă către 60.000, în vreme ce suprafața parcului cinegetic este de șase milioane de hectare. Vânătoarea este o activitate benefică atât timp cât este practicată în parametri legali. Asigură-te că experiența ta este una pozitivă și că nu faci rău nimănui!

 

Actele necesare pentru a participa la vânătoarea organizată

Există două tipuri de autorizații de vânătoare: autorizație de vânătoare individuală, care dă dreptul unei singure persoane de a practica vânătoarea și autorizație de vânătoare colectivă, care dă dreptul mai multor persoane de a practica vânătoare împreună.

Condițiile necesare pentru obținerea permisului de vânătoare, conform reglementărilor legale în vigoare, sunt următoarele:

  • vârsta minimă de 18 ani;
  • efectuarea unui an de stagiatură sub îndrumarea organizației vânătorești care gestionează cel puțin un fond cinegetic;
  • participarea la minimum o instruire practică într-un poligon de tir privind portul și folosirea armelor și munițiilor de vânătoare;
  • în ultimii 5 ani candidatul să nu fi săvârșit fapte care sunt încadrate ca infracțiuni de către legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic;
  • candidatul să fie apt din punct de vedere fizic și psihologic, la data examenului, pentru a deține și folosi armă letală.
  • absolvirea examenului organizat pentru obținerea permisului de vânătoare permanent, susținut în fața unei comisii, constituită din reprezentanți ai autorității publice centrale care răspund de vânătoare, ai asociațiilor, uniunilor sau federațiilor reprezentative la nivel național și internațional și ai instituțiilor de învățământ superior de stat.

 

Obținerea permisului de vânătoare – pasul fără de care achiziționarea unei arme de vânătoare nu este posibilă

Oricât de nerăbdător ai fi să utilizezi o armă de vânătoare, trebuie să știi că etapele premergătoare obținerii unui permis de vânătoare durează un an. Mai întâi trebuie să te înscrii într-o Asociație Vânătorească și să înveți noțiuni teoretice, dar să faci și practică timp de un an alături de ceilalți vânători. Finalul stagiaturii se soldează cu susținerea unui examen, a cărui absolvire duce la obținerea unui permis permanent de vânătoare.

Examenul are o componentă teoretică (test grilă despre biologia speciilor de faună cinegetică, legislație în domeniul cinegetic, etică vânătorească, boli ale vânatului, muniții și arme de vânătoare, chinologie, organizarea și practicarea vânătorii) și una practică (trasul la țintă). Pentru a absolvi examenul trebuie să răspunzi corect la cel puțin 20 din cele 30 de întrebări.

 

Arme potrivite pentru vânătoare – cum pot fi recunoscute?

Când vine vorba de o partidă de vânătoare de succes, nu este nimic mai important decât alegerea celei mai bune arme de vânătoare. Indiferent dacă mergi pentru prima dată sau pentru a cincizecea la vânătoare, este esențial să alegi o armă care să se potrivească stilului tău de vânătoare și vânatului pe care îl urmărești. În România, vânătoarea nu este permisă cu pistoale, arme cu aer comprimat, arcuri și arbalete, așa că vânatul vizat și stilul personal te vor ghida către arme cu țevi lise, arme cu țevi ghintuite sau arme mixte semiautomate, cu repetiție sau basculante. De asemenea, muniția este un alt indicator pentru arma potrivită. Fiecare armă este concepută pentru a trage anumite cartușe. Va trebui să te gândești bine la vânatul pe care-l vizezi, pentru că dimensiunea lui determină identificarea armei cu cartușul suficient de puternic pentru a ținti precis și cu succes. Pentru a identifica cele mai potrivite arme de vânătoare este important și să acorzi timp suficient cercetării, care implică citirea recenziilor pe internet, consultarea site-urilor producătorilor și forumurilor online, precum și consultarea altor surse.

Un ultim sfat pentru vânători, fie ei începători sau experimentați, este să vă cunoașteți întotdeauna împrejurimile. Fii atent la alte persoane și la riscurile potențiale și asigură-te întotdeauna de ținta ta și de ceea ce este dincolo de ea. Asigură-te că echipamentul este în stare adecvată de funcționare și ia în calcul toate coordonatele pentru a reduce riscul de rănire sau declanșare accidentală a unui incendiu pe terenurile publice.