Airsoft vs paintball – Care dintre cele doua jocuri este mai bun?

Jocurile de strategie desfasurate in afara locuintei au devenit tot mai populare in ultimii ani. Munca in echipa, adrenalina competitiei sau fascinatia echipamentelor reprezinta doar cateva dintre motivele pentru care romanii aleg sa mearga la activitatile desfasurate outdoors. Atat Airsoftul, cat si paintballul se bazeaza pe tactici militare pentru eliminarea adversarilor, jucatorii fiind echipati cu arme si costume asemanatoare celor purtate de soldati pe campul de lupta.

Asemanari vs. deosebiri – o diagrama a comparatiei

Cele doua jocuri par sa aiba o multime de lucruri in comun. Spre exemplu, ambele se desfasoara intr-un cadrul organizat, in spatii special amenajate unde accesul publicului este strict interzis. In plus, ambele sunt jocuri de simulare ce folosesc arme pentru ‘’impuscarea’’ adversarilor.

Cu toate acestea, diferentele sunt destul de multe. Spre exemplu, in Airsoft se folosesc arme airsoft, acestea fiind o replica fidela a celor utilizate de soldati; pe cand, in paintball, jucatorii sunt echipati cu markere incarcate cu bile pline de vopsea ceea ce face mult mai usoara capturarea adversarilor. Nu doar armele sunt diferite, ci si munitia folosita, aceasta influentand, in mod decisiv, buna desfasurare a jocului. Vopseaua este mult mai vizibila comparativ cu bilele de plastic care doar ii ating pe imanici. Aceasta este motivul pentru care airsoftul este un joc fair – play bazat pe corectitudinea participantilor.

Echipamentul de protectie al unui jucator de airsoft trebuie sa contina in mod obligatoriu ochelari, in vreme ce echipamentul unui jucator de paintball este format din masca si costum. Rolul acestor accesorii este de a proteja zona sensibila a ochilor si a fetei de eventualele accidentari.

O alta diferenta costa si in rolul pe care jucatorii il au in cadrul jocului. In Airsoft, spre exemplu, exista mult mai multe pozitii in functie de tipul armamentului utilizat, spre deosebire de paintball. De la pistoale si pana la pustile lungi folosite de lunetisti sau tunurile auto, exista o multime de variante pentru adeptii acestui joc.

Costurile finale sunt si ele diferite. Munitia in cazul jocului de paintball este mult mai costisitoare avand in vedere ca utilizeaza CO2. Echipamentele specifice airsoft sunt mult mai ieftine si pot fi achizitionare din orice magazin airsoft. Pornind de la acest criteriu, foarte multi jucatori de paintball decid sa renunte in favoarea airsoftului.

De ce merita airsoftul incercat?

In primul rand pentru ca este un joc de echipa ce stimuleaza imaginatia jucatorilor. Acestia trebuie sa puna la cale tactici de atac astfel incat sa isi ‘’omoare’’ adversarii pentru a castiga. Sporturile de echipa dezvolta atat abilitatile de comunicare, cat si competentele sociale. Jucatorii ajunga sa cunoasca oameni noi si sa lege prietenii trainice cu acestia.

Desfasurandu-se in aer liber, jocul incurajeaza activitatea fizica. Participantii trebuie sa alerge, sa se ascunda, sa isi urmareasca adversarii, totul petrecandu-se pe fondul unei adrenaline crescute. Airsoftul se poate desfasura indiferent de anotimp avand in vedere ca echipamentul de protectie reuseste sa tina de cald, in zilele friguroase de iarna.

Nu in ultimul rand, jocurile de strategie ajuta la evadarea din monotonia zilnica. Jucatorii se distreaza si se relaxeaza atunci cand iau parte la astfel de activitati outdoors.