Omul de afaceri, Adrian Sârbu, patronul trustului de presă Mediafax Group și fondatorul Pro TV, a fost reținut luni seară, pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului General, pentru 24 de ore, sub acuzația de evaziune fiscală.

După circa trei ore de audieri, Adrian Sârbu a primit ordonanță de reținere pentru 24 de ore și a fost dus în arestul Poliției Capitalei. Urmând ca în cursul zilei de marți să fie dus în fața unui judecător cu propunerea de arest preventiv pentru 30 de zile.

La ieșirea din sediul Parchetului General, Adrian Sârbu a spus jurnaliștilor că totul este o făcătură și că acuzațiile procurorilor sunt ridicole, după care a ridicat mâinile sus ca să arate câtușele și cu două degete de la mâna dreaptă a arătat cu două degete semnul V de la ”Victorie”.

Adrian Sârbu a fost audiat pentru săvârșirea infracțiunilor de investigare la evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare.

În acest dosar sunt cercetate penal mai multe persoane, trei fiind arestate preventiv, respectiv Roxana Grigoruță și Sorin Dinu, persoane cu funcții de conducere în SC Mediafax Group SA, și avocatul Dragoș Chiș.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului General di luna decembrie 2014, procurorii spun că printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societății comerciale Mediafax Group SA eșalonarea la plată pe o perioadă de 24 de luni a obligațiilor fiscale exigibile, în sumă totală de 3.949.358 lei.

În acest context, societatea comercială, reprezentanți ai acesteia, precum și persoane din cadrul unor cabinete de avocatură implicate în avizarea legalității actelor acestei societăți au creat și aplicat, în mod continuat, o schemă de sustragere de la plata taxelor și impozitelor, implicând constituirea unor societăți fantomă pe numele unor persoane lipsite de posibilități materiale, profitând tocmai de situația acestora, societăți ce au fost antrenate în circuitul comercial astfel alcătuit.

În acest fel SC Mediafax Group SA era protejată, responsabilitatea plății taxelor și impozitelor fiind transferată în sarcina celorlalte societăți, împotriva cărora se declanșau măsurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor și executare silită a acestora, proceduri inutile, deoarece nu dețineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.