Directorul adjunct al Poliției Capitalei Roberto Ababei va sta 29 de zile după gratii pentru că a luat șpagă 13.000 de euro de la un afacerist. Tribunalul București a admis joi seară propunerea procurorilor DNA de a emite mandat pe numele lui.

Potrivit DNA, în perioada 14 iulie — 6 august, Roberto Ababei, în calitate de director general adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București, a primit de la doi oameni de afaceri suma de 13.000 euro și produse alimentare.

În schimb, el i-a lăsat să creadă că, prin funcția deținută, are influență asupra lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracțiuni de evaziune fiscală săvârșite de cele două persoane în legătură cu activitatea firmei pe care o administrau.

„În același context, inculpatul Ababei le-a creat persoanelor respective impresia că are influență și asupra unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Poliției Capitalei care conduce, îndrumă și controlează activitatea serviciului menționat, promițând, în mod repetat oamenilor de afaceri, că îi va determina pe funcționarii publici din DGPMB să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze în mod necorespunzător, favorabil celor doi administratori, activitățile cu privire la infracțiunile față de care se desfășurau cercetări„, susțin procurorii DNA.

Inspectorul General al Poliției Române a dispus eliberarea din funcție a lui Roberto Ababei.

„Urmare a comunicării Direcției Naționale Anticorupție, în care se precizează punerea în mișcare a acțiunii penale față de comisar — șef de poliție Ababei Ștefan Roberto, inspectorul general al Poliției Române a dispus eliberarea din funcție a acestuia și punerea la dispoziția unității, urmând ca situația raporturilor de serviciu să fie reglementată în funcție de măsurile procesual-penale ce vor fi dispuse„, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă și poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel București.