Răsturnare de situație în ceea ce privește relaxarea măsurilor din România în condiţiile pandemiei de coronavirus. Premierul Ludovic Orban și Președintele Klaus Iohannis au discutat luni, la Palatul Cotroceni despre o posibilă amânare a relaxării prevăzute pentru data de 1 iulie.

Una dintre măsurile de relaxare reprezintă redeschiderea restaurantelor, însă din cauza exploziei de noi cazuri de coronavirus din România, redeschiderea restaurantelor ar urma să fie iar amânată.

Virgil Popescu a lansat un apel la adresa românilor, spunând că „nu este îmbucurător ce s-a întâmplat săptămâna trecută”. Ministrul Economiei a avertizat că nu va avea „verde de la Ministerul Sănătății” dacă legea nu este respectată iar mult așteptata măsură din data de 1 iulie va trebui să mai aștepte.

„1 iulie este o dată la care ne uităm, dar este o dată la care n-am ajuns încă acolo şi trebuie să treacă şi de această evaluare din această săptămână. Nu este îmbucurător ce s-a întâmplat săptămâna trecută, cazurile s-au înmulţit, au trecut de 300. Astăzi a fost o primă zi în care au scăzut, sunt sub 300. Aşteptăm evaluarea de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, de la Ministerul Sănătăţii şi vom lua o decizie în funcţie de evaluare. Suntem îngrijorați de ceea ce se întâmplă şi nu vrem să avem un val doi mai devreme decât sfârşitul anului, dacă va fi acest val doi. Adică nu vrem să avem un val doi auto creat de către noi, prin faptul că nu respectăm regulile. Fac un apel la români să respecte regulile, pentru că respectând regulile automat relaxareava continua şi vom avea şi restaurante deschise, şi spectacole, şi cinematografe. Dacă se menţin lucrurile astea, nu cred că vom avea verde de la Ministerul Sănătăţii pentru a avea o nouă relaxare a măsurilor, ci vom mai aştepta, probabil două săptămâni, să vedem ce se întâmplă”, a răspuns Virgil Popescu când a fost întrebat la Digi24 dacă se mai poate lua în calcul deschiderea restaurantelor în data de 1 iulie.

Până astăzi, 24 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 24.826 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.391 au fost declarate vindecate și externate.

Până astăzi, 1.555 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 321 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 186 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.186 de persoane. Alte 72.377 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 651.003 de teste.