Adio campionat european de fotbal. UEFA a anulat Euro 2020

UEFA  a anunat azi, că anulează EURO 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Campionatul European urma să se desfăşoare în 12 oraşe din Europa, printre care şi Bucureşti.

EURO 2020, programat să se desfăşoare în lunile iunie și iulie 2020, se anulează pe motiv de coronavirus.

Toate competițiile și partidele organizate de UEFA (inclusiv amicale) la nivel de club sau echipe naționale, atât masculine, cât și feminine, sunt suspendate până în momentul luării unei noi decizii. Play-off-ul UEFA EURO 2020 și meciurile internaționale amicale programate la finalul lunii martie se vor disputa în fereastra internațională de la începutul lunii iunie, sub rezerva revizuirii situației.

Deciziile luate de Comitetul Executiv UEFA au venit ca urmare a videoconferinței cu președinții și secretarii generali ai celor 55 de asociații naționale, reprezentanți Asociației Cluburilor Europene, Ligilor Europene și FIFPro Europa pe care președintele UEFA, Aleksander Čeferin, a convocat-o cu scopul de a găsi un plan de deblocare a programului c ompetițional afectat de răspândirea virusului pe continent.

„Ne ocupăm de soarta unui sport pentru care mulți trăiesc și respiră și care a fost oprit de acest adversar invizibil care se mișcă atât de repede. În momente ca acesta, comunitatea fotbalului trebuie să dea dovadă de responsabilitate, unitate, solidaritate și altruism. Sănătatea fanilor, a membrilor staff-ului, a jucătorilor trebuie să reprezinte prioritatea noastră. Tocmai de aceea, UEFA a propus variante pentru ca sezonul competițional să se încheie în siguranță și sunt mândru de reacția colegilor mei din întreaga Europă. Reprogramarea EURO 2020 are un mare preț, dar vom face tot ce putem mai bine pentru ca finanțarea vitală pentru fotbalul de bază, fotbalul feminin și dezvoltarea jocului de fotbal în toate cele 55 de țări să nu fie afectatăa declarat președintele UEFA, Aleksander Čeferin.

UEFA EURO 2020 era programat să se desfășoare în 12 orașe din Europa între 12 iunie și 12 iulie 2020. Datele noi propuse sunt 11 iunie – 11 iulie 2021. UEFA reasigură cumpărătorii de bilete că, în cazul în care nu vor putea participa la turneu în 2021, li se va restitui suma plătită. Pe parcursul următoarei luni, mai multe informații privind rambursarea vor fi comunicate cumpărătorilor prin intermediul emailului și pe euro2020.com/tickets.

În realizarea propunerilor sale, UEFA a considerat prioritară încheierea sezonului competițional 2020-2021. Continuând evaluarea situației, următoarele decizii vor fi, de asemenea, implementate:

  • Meciurile internaționale programate în luna martie, inclusiv play-off-urile EURO 2020, vor fi mutate în iunie 2020.
  • Partidele de calificare programate în iunie 2021 vor fi reprogramate, la fel și turneul final al Ligii Națiunilor, EURO U21 și Campionatul European feminin din iunie-iulie 2021.
  • Reconfigurarea săptămânii fotbalistice în raport cu competițiile naționale și competițiile europene – spre exemplu, competiții naționale de luni până vineri și competiții continentale în week-end-uri.
  • Reconfigurarea tururilor de calificare în competițiile europene pentru sezonul 2020-2021.