Vladimir Putin, Petro Poroșenko, Francois Hollande și Angela Merkel au reușit să cadă la pace cu rebelii proruși și să semneze un acord de pace privind încetarea focului în estul Ucrainei.

Negocierile maraton de peste 16 ore, de la Minsk s-au soldat cu un acord de pace care va pune capăt războiului din estul Ucrainei.

Părțile beligerante, respectiv guvernul ucrainean și separatiștii proruși, s-au angajat să respecte un armistițiu ce intră în vigoare pe 15 februarie, la ora 00:00.

Acordul mai include și crearea unei zone demilitarizate cu o lățime cuprinsă între 50 și 140 de kilometri și retragerea armamentului greu, ulterior urmând să fie demarat dialogul pentru definirea viitorului regim al regiunilor separatiste proruse Donețk și Lugansk.

Documentul agreat joi mai precizează că cele două părți trebuie să definească modalitățile de restabilire a legăturilor economice și sociale — inclusiv plata pensiilor — dintre zonele aflate sub controlul fiecăreia. De asemenea, Ucraina trebuie să-și repună în funcțiune sistemul bancar în regiunile afectate de conflict.

Cât despre controlul frontierelor, textul precizează că acesta va reveni în întregime trupelor ucrainene, dar numai după ce se vor desfășura alegerile locale.

Acordul prevede de asemenea realizarea unor reforme constituționale care să se concretizeze în adoptarea până la finele anului în curs a unei noi Constituții care să includă o ‘descentralizare’ în regiunile Donețk și Lugansk, în urma unui acord cu reprezentanții acestor zone.

Ucrainenii trebuie să se retragă de la actuala linie a frontului, în timp ce rebelii urmează să se retragă în spatele liniei din septembrie.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut apel joi la soldații ucraineni încercuiți de separatiști la Debalțevo, în estul Ucrainei, să ‘depună armele’, pentru ca regimul de încetare a focului convenit la Minsk să poată intra în vigoare, duminică, 15 februarie.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că acordul de la Minsk cu privire la conflictul din Ucraina aduce ‘speranțe’, dar a avertizat totodată că ‘speranța este bună, chiar necesară, dar nu și suficientă’, subliniind necesitatea ca acest acord să fie respectat.

Ministerul Afacerilor Externe din România spune că: înţelegerea rezultată în urma întâlnirii la vârf de la Minsk din 12 februarie 2015 reprezintă un prim pas în vederea detensionării situaţiei de securitate din sud-estul Ucrainei şi în direcţia soluţionării crizei din Ucraina. În cazul aplicării cu stricteţe a prevederilor sale, mai ales a deciziei de implementare a încetării focului, începând cu 15 februarie, de o manieră necondiţionată şi cuprinzătoare, înţelegerea de la Minsk de astăzi poate facilita îmbunătăţirea situaţiei de securitate. MAE va urmări cu toată atenţia ca ansamblul înţelegerilor atinse să fie implementate neîntârziat, integral şi necondiţionat, astfel încât să fie în măsură să producă rezultate concrete în teren, creând perspectiva pentru un proces politic amplu de soluţionare a crizei din Ucraina.