Acoperisul potrivit si intretinerea lui

Atunci cand trebuie sa iti construiesti un acoperis pentru casa, variantele existente sunt destul de numeroase. Nu toate variantele de acoperisuri sunt potrivite pentru orice tip de casa.

          Cum alegi acoperisul potrivit:
– Trebuie sa alegi foarte bine firma care urmeaza sa il construiasca, deoarece aceasta va face toate demersurile pentru ca rezultatul sa fie cel scontat;

– Acoperisul trebuie sa fie 100% functional deoarece are rolul de a proteja casa de intemperii pe termen lung;

-Greutatea acoperisului nu trebuie sa fie foarte mare. Un acoperis de 250 de metri patrati nu trebuie sa depaseasca 11 tone, greutatea maxima in cazul tiglei de beton, iar pentru un acoperis acoperit cu tabla greutatea poate sa fie chiar si de 11 ori mai mica.

– Aspectul este si el important, asadar asigura-te ca vei opta pentru un acoperis cu o estetica placuta, care se pastreaza pe termen lung.
Aceste elemente sunt foarte importante si trebuie avute in vedere. Pretul este, de asemenea, foarte important, insa un pret mic adesea este egal cu o calitate nu foarte buna, si de aceea este bine sa incerci sa achizitionezi un acoperis de foarte buna calitate, desi va fi nevoie de un efort financiar mai mare. In final este vorba de o o investitie facuta o singura data, dar care va dura pe viata.
Tipuri de acoperisuri din care poti alege. Acoperisul difera in functie de materialul din care este construit, astfel:
Tabla –  este ieftina si poate sa aiba calitati precum rezistenta, flexibilitate si greutate foarte redusa. Este printre primele preferinte ale oamenilor si la cautare din ce in ce mai mare, deoarece prezinta o multime de modele si de culori. Tabla poate sa fie tratata cu diverse substante care sa ii sporeasca rezistenta la radiatii UV, la temperaturi extreme si la alti factori. Un alt avantaj este faptul ca se fixeaza foarte bine si foarte usor, ceea ce scade foarte mult pretul mainii de lucru. Poate fi  achizitionata cu forma ondulata, trapezoidala sau in forma de V.
Tigla –  cea mai populara varianta de acoperis, fiind de mai multe feluri: metalica, ceramica sau din beton. Tigla metalica are proprietati asemanatoare acoperisului din tabla: usor de montat, greutate foarte mica, o varietate mare de modele. Dezavantajul este ca nu rezista atat de mult cum rezista tigla ceramica. Garantia oferita de producatori este de maxim 10 ani, insa poate rezista si pana la 50. Tigla ceramica: greutatea mare este cel mai neplacut dezavantaj. In schimb rezista la socuri, la acizi, la murdarie si la o multime de alti factori, avand o durata de viata de peste 100 de ani, din aceasta cauza fiind recomandata pentru orice constructie. se asemenea izoleaza foarte bine si arata deosebit din punct de vedere estetic.Tigla de beton – nu este cea mai fericita alegere,insa are o multime de avantaje, printre care si rezistenta mare in timp.
Ingrijirea unui acoperis. Odata achizitionat, acoperisul trebuie sa fie ingrijit periodic, fie  ca este acoperis din tabla sau tigla. Fiind expus la ploi, poluare, ninsori, vanturi si alte elemente de acest fel, acoperisul poate sa aiba probleme inainte de termenul dat de constructor pentru garantie. Nu este necesara o inspectie foarte serioasa, una vizuala fiind suficienta, anual. Daca acoperisul este din metal, in fiecare an trebuie sa fie verificate suruburile si trebuie sa fie stranse, daca este cazul. Acoperisul trebuie sa fie mentinut curat, asadar, este bine sa fie curatat de frunze, pete si zapada.

Este important sa ai un acoperis bun deasupra capului. Neglijarea acestui element poate duce la aparitia igrasiei, la o izolatie fonica proasta si chiar la inundatii in casa, lucruri pe care nu si le doreste absolut nimeni.