După ce a făcut-o „ministru cu probleme penale” şi a forţat-o să îşi dea demisia din Guvern, Primul Ministru Mihai Tudose îi aduce osanale lui Sevil Shhaideh şi pentru că a fost „fată cuminte” şi a pelcat din funcţia de Ministru al Dezvoltării, a primit ca recompensă un os de ros pe motiv că este foarte competentă: Consilier de Stat.

Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului guvernamental, a anunţat vineri premierul Mihai Tudose, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Ca ministru era penală iar ca şi Consilier de Stat e numai bună, e profesionistă şi nu se mai aplică problema cu dosarul de la DNA. În realitate a fost doar o răfuială interă în PSD prin care Tudose a vrut să scape de Shhaideh din Guvern.

Întrebat de jurnalişti cum explică faptul că problemele penale ale lui Sevil Shhaideh o împiedicau să mai deţină funcţia de ministru şi vicepremier, dar aceleaşi probleme penale nu reprezintă un impediment pentru o funcţie de consilier în Guvern, şeful Executivului a răspuns: Sunt probleme care, din cauza naturii penale invocate, nu că sunt doamnele vinovate, pot aduce atingere activităţii domniilor lor în relaţia cu Bruxelles-ul, da? Ca şi consilier, domnia sa ne va ajuta foarte mult pe ceea ce are experienţă şi cred că este cea mai bună din ţară pe această zonă, în ceea ce înseamnă dezvoltarea regională, reforma administrativă la Guvern.

Pe 22 septembrie, DNA a anunţat că Sevil Shhaideh este urmărită penală în dosarul „Belina”, pentru fapte comise pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale.

Liviu Dragnea a confirmat că Sevil Shhaideh are probleme de sănătate grave după ce a aflat de dosarul ei de la DNA.

Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu în Dosarul Belina. Sevil Shhaideh era secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.) când Insula Belina și o parte a Brațului Pavel au fost trecute la CJ Teleorman, prin hotărâre de Guvern, după care acestea au fost închiriate unei firme private.

Procurorii spun că lacul Belina şi braţul Pavel, adică 320 de hectare, ar fi ajuns în proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman prin încălcarea a cinci legi, printre care şi Constituţia României.

Sevil Shhaideh a fost, timp de trei ani, secretar de stat în ministerul Dezvoltării, înainte de a deveni vicepremier.

Rovana Plumb va fi şi ea numită la conducerea Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților.