Abdelhamid Abaaoud, un extremist belgian considerat presupusul organizator al atentatelor soldate cu 129 de morţi, a murit în operaţiunea desfăşurată miercuri dimineaţă în Saint-Denis.

Belgianul Abdelhamid Abaaoud, presupusul planificator al atacurilor sângeroase comise sâmbătă la Paris şi Saint-Denis, este o figură din cadrul Statului Islamic (SI) cunoscută justiţiilor franceză şi belgiană, relatează Reuters online.

Potrivit unei surse din Franţa apropiate dosarului, acest bărbat în vârstă de 27 de ani de origine marocană s-ar afla la originea mai multor atentate sau planuri de atentat în Europa.

Potrivit lui Alain Chouet, un fost şef al Serviciului pentru Informaţii şi Securitate din cadrul DGSE, implicarea lui Abaaoud în calitate de comanditar al atentatelor de la Paris constituie o ipoteză „credibilă, dar asta nu nu înseamnă că şi adevărată”.

Presa belgiană i-a evocat prima dată numele în ianuarie, când l-a prezentat drept „creierul” unui grup de jihadişti care planifica atentate de anvergură în Belgia.

Această celulă a fost ţinta unei vaste operaţiuni antiteroriste, în timpul căreia presupuşi jihadişti au fost ucişi la Verviers, în estul Belgiei, la o săptămână după atacurile din redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo şi într-un supermarchet cu speciafic evreiesc din Paris.

În ediţia din februarie, Dabik, revista online anglofonă a Daech – acronimul arab al SI -, publica un interviu cu Abou Omar al Baljiki („belgianul”), numele de combatant al lui Abdelhamid Abaaoud, acordat chipurile la revenirea sa în Siria.

El se lăuda că a reuşit să se întoarcă în Belgia cu scopul de a organiza atacuri acolo şi că a reuşit, după aceea, să înşele serviciile de informaţii occidentale şi să se întoarcă în Siria.

O adevărată „rotiţă” în cadrul propagandei Daech, el apărea de asemenea într-o înregistrare video postată online, în martie 2014, la volanul unui vehicul, târând cadavre ale unor victime SI.

Acest bărbat, originar din cartierul Molenbeek din Bruxelles – considerat un „epicentru” al islamismului radical în Belgia – este un fost membru al grupării radicale salafiste Sharia4Belgium.

Abdelhamid Abaaoud a ţinut de asemenea titlurile, în Belgia, pentru că l-ar fi atras pe fratele său mai mic Younès – în prezent în vârstă de 13 ani potrivit familiei sale intervievate de presa belgiană – să se alăture Daech.