Îndrăgita şi talentanta actriţă Draga Olteanu Matei a încetat din viaţă, noaptea trecută, la spitalul judeţean „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Actriţa a ajuns la Spitalul din Iaşi vineri după-amiază în stare gravă, cu hemoragie digestivă masivă.

Draga Olteanu Matei a murit în noaptea de marți spre miercuri. Decesul a fost confirmat de medicii ieşeni.

„Deşi echipa medicală din Spitalul ‘Sf Spiridon’ a făcut toate eforturile să o trateze, pacienta a decedat în această noapte (marţi spre miercuri n.r.), la ora 2,11„, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf Spiridon” din Iaşi, dr. Diana Cimpoeşu.

Actrița a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956 iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan.
De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: „Coana Chirița” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași 1987), „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Baiesu etc.
Pe scena Teatrului Național a mai jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.
În televiziune a făcut un cuplu cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Marin miliardar”.
După pensionarea sa din Teatrul Național în anul 2007, actriţa s-a retras la Piatra Neamț unde a înființat compania teatrală Teatrul Vostru.

A cunoscut consacrarea cu roluri în piese din dramaturgia autohtonă: „Coana Chirița” după Alecsandri, „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

A fost decorată în 2002 cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.

În octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia, actriţa a primit din partea Casei Regale decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei va fi adus joi de la Iaşi şi va fi depus la Cinematograful „Mon Amour” din Piatra Neamţ, unde toţi cei care vor dori pot veni să îşi ia rămas bun.
Duminică va fi oficiată o slujbă religioasă la Biserica „Sf. Ioan Domnesc”, apoi, Draga Olteanu Matei va fi înmormântată la Cimitirul „Eternitatea” din Piatra Neamţ.