A închiria sau a cumpăra o locuință este o decizie de o importanță majoră. Sunt o serie de factori care pot înclina balanța într-o parte sau în alta. Aspectul cel mai important de luat în considerare este ceea ce îți dorești.

În următoarele rânduri sunt prezentate avantajele și dezavantajele care trebuie luate în considerare atunci când te gândești dacă vrei să cumperi sau să închiriezi un imobil.

Avantaje pentru cumpărare

 • Stabilitate – poate cel mai important avantaj al achiziționării unei locuințe este sentimentul de stabilitate. Mai ales în cazul unei familii. Propriul apartament sau propria casă îți oferă siguranța că, oricând, este un loc unde poți reveni fără să dai socoteală nimănui. Mai mult, acest sentiment este foarte important pentru copii. Acesta contribuie la creșterea și dezvoltarea sănătoasă, din punct de vedere psihologic, a oricărui copil.
 • Renovare – dacă te plictisești repede de un element de decor, de culoarea pereților, de mobila din sufragerie, în cazul propriei locuințe există avantajul că poți redecora oricând simți nevoia, exact așa cum îți place.
 • Propriul tău șef – deși a fi chiriaș și a avea un proprietar căruia trebuie să îi comunici orice decizie luată cu privire la apartament nu este identic cu a avea un șef, există totuși asemănări: trebuie să schimbi hota din bucătărie? Anunță proprietarul; trebuie să schimbi perdelele pentru că nu îți place cum se potrivesc cu livingul? Anunță proprietarul. Orice decizie de schimbare pe care dorești să o faci, trebuie să fie comunicată în prealabil proprietarului. Având propria locuință, toate aceste lucruri nu trebuie să te mai îngrijoreze.
 • Împrumut – în cazul în care ai nevoie să faci un credit, un împrumut sau să apelezi la astfel de servicii care să te ajute din punct de vedere financiar, s-ar putea să conteze dacă ai sau nu proprietăți pe numele tău. Statul în chirie, mai specific, instabilitatea s-ar putea să fie un obstacol între tine și acel împrumut de care ai nevoie.

Dezavantaje pentru cumpărare

 • Bugetul – în zilele noastre este destul de costisitor procesul de achiziționare a unei locuințe. Atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al timpului și eforturilor care trebuie depuse. De asemenea, aspectele birocratice sunt și ele suficient de multe. Cu toate acestea, apelarea la un agent imobiliar ar putea facilita întregul proces deoarece agenția se ocupă de toate acestea.
 • Tot din punct de vedere financiar, există riscul pierderii unor sume de bani, în condițiile în care valuta intră în declin, deoarece apare devalorizarea. Pentru a preveni astfel de situații, interesează-te de un cont de economii la o bancă de încredere.
 • Acum ori niciodată – decizia de a cumpăra o casă trebuie luată într-un timp optim înainte ca prețurile să crească. Dacă îți dorești acum și îți permiți să faci o astfel de investiție, acționează. Peste câtva timp prețul aceleiași case s-ar putea să fie mult mai mare.

Avantaje pentru închiriere

 • Minus birocrație – unul dintre cele mai mari avantaje ale închirierii este lipsa birocrației. Singurul document necesar este un contract de închiriere între tine și proprietar. Foarte simplu!
 • Mobilitate – pentru persoanele cărora le place să aibă parte de diferite exepriențe în diferite orașe sau chiar țări, închiriatul unui imobil este varianta optimă deoarece poți renunța oricând la chiria respectivă, îți poți face bagajele și poți pleca într-un alt loc care să îți ofere aventuri de care să te bucuri.
 • Reparații? – de orice fel ar fi ele, nu intră în responsabilitatea ta. S-a defectat cuptorul, mașina de spălat sau centrala? – proprietarul este cel care se ocupă de rezolvarea acestor situații.
 • Fluctuațiile din piața valutară sunt un aspect care nu ar trebui să te îngrijoreze dacă nu îți dorești să te stabilești într-un anumit loc.
 • Impozit – în cazul chiriei nu ești nevoit să plătești impozit pentru imobil.

Dezavantaje pentru închiriere

 • Buget – aspectul financiar poate fi și aici un obstacol. Asta deoarece proprietarul poate mări chiria când dorește sau, într-un scenariu mai puțin favorabil, poate pune imobilul la vânzare. În acest caz devii constrâns de timp pentru a căuta o locuință nouă.
 • Limite – în condițiile în care te afli într-o situație în care devii constrâns pentru a-ți găsi o noua locuință, cel mai mare risc este acela de a acționa pe principiul primul venit, primul servit. Cu alte cuvinte, șansele să accepți orice ofertă apare în cale sunt foarte mari. Iar acest lucru nu este întotdeauna un aspect pozitiv. Poți avea surprize neplăcute.
 • O casă sau mai multe? – un alt aspect important de luat în considerare este acela că există posibilitatea de a schimba mai multe locuințe decât ți-ai dori. Fie pentru că proprietarul este o persoană dificilă, fie pentru că locuința nu se mai mulează pe nevoile tale, fie că trebuie să pleci într-un alt oraș, iar când revii acea chirie să nu mai fie disponibilă. Depinde de tine cât de mult ești dispus să îți asumi acest risc.

Da. Închirierea sau cumpărarea unui imobil nu este o decizie ușor de luat.

Fiecare aspect trebuie analizat și trebuie să reflectezi asupra oricărui avantaj sau dezavantaj.

În final, se poate să realizezi că a fost sau nu cea mai bună decizie. Peste toate acestea se suprapune procentul de risc pe care ești dispus să îl asumi, dar și compromisurile pe care ești dispus să le faci. Cu gândire și analiză critică, însă, vei lua cea mai bună decizie.