Șantierul Naval Damen din municipiul Galați a lansat miercuri, la apă, nava multirol de căutare-salvare. Este prima navă de acest timp din România, iar costurile se ridică la 44 milioane de euro.

Noua navă va intra în dotarea Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență și reprezintă o etapă semnificativă în dezvoltarea și consolidarea capacităților de intervenție în domeniul maritim.

Nava este echipată cu cele mai moderne tehnologii și echipamente de intervenție, astfel încât să se răspundă prompt și eficient în situații de urgență pe apă.

Dotată cu mijloace de mobilitate navală, aceasta poate executa misiuni operative continue timp de până la trei zile fără a avea nevoie de aprovizionare și realimentare.

Capacitatea de preluare a navei este de până la 50 de supraviețuitori și este proiectată să opereze în toate anotimpurile, atât în Marea Neagră, cât și în Marea Mediterană. De asemenea, nava va juca un rol crucial în operațiunile de monitorizare și prevenție a riscurilor pe mare.

La ceremonie au participat o serie de oficialități, printre care ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, inspectorul general al IGSU, generalul Dan-Paul Iamandi, și reprezentanții companiei Damen.

Nava este destinată în principal misiunilor de căutare-salvare, având inclusiv o componentă medicală și alte componente necesare în situații de urgență.