Tragedie aviatică în Columbia după ce aeronava British Aerospace 146 aparținând companiei aeriene boliviene Lamia, s-a prăbușit marți într-o zonă muntoasă în timp ce se apropia de aeroportul din Medellin. În avion se aflau 81 de persoane. În urma prăbușirii avionului, doar 6 persoane au supraviețuit.

Avionul s-a prăbușit luni seara ora locală, la 50 de kilometri de Medellin, al doilea oraș ca mărime din Columbia, transmit DPA și AFP.

În avion se aflau 81 de persoane: nouă membri ai echipajului și 72 de pasageri. Printre cei 72 de pasageri se aflau și 22 de jucători ai echipei de fotbal braziliene Chapecoense. Bilanțul dat de autoritățile columbiene indică 75 de morți și 6 supraviețuitori.

Cele șase persoane salvate sunt trei fotbaliști ai clubului brazilian Chapecoense — Danilo, Jackson Follmann, Alan Ruschel și Helio Hermito Zampier Neto — și doi membri ai echipajului aeronavei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Autorității de aviație civilă din Columbia, citat de AFP, avionul declarase stare de urgență pentru ‘pană electrică’ și că ‘accidentul a fost înregistrat luni la 22:34 (marți 03:34 GMT)’.

Operațiunile de salvare la locul unde se află epava avionului prăbușit luni seară în Columbia au fost suspendate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, a anunțat marți dimineață conducerea aeroportului din Medellin, transmite Reuters.

Chapecoense s-a calificat în urmă cu opt zile în finala Cupei Sudamericana, a doua competiție fotbalistică rezervată cluburilor din America de Sud, în care urma să întâlnească miercuri echipa columbiană Atletico Nacional, în prima manșă programată la Medellin.

Delegația braziliană nu a fost autorizată însă de Agenția de aviație civilă din Columbia (ANAC) să se deplaseze cu un avion charter către Medellin. În aceste condiții, oficialii clubului Chapecoense au modificat programul deplasării echipei, făcând conexiunea către Columbia de pe aeroportul internațional Viru Viru din orașul bolivian Santa Cruz de la Sierra, cu un zbor al companiei aeriene Lamia.

Aeronava de tip RJ85, cu 72 de pasageri și 9 membri ai echipajului la bord, era așteptat pe aeroportul internațional Jose Maria Cordova Rionegro la miezul nopții (05H00 GMT marți).

Guvernul brazilian a decretat trei zile de doliu național ca urmare a tragediei aviatice.

echipa-fotbal

Iată cei 22 de jucători de la Chapecoense care se aflau în avion:

Portari: Danilo, Follmann;

Fundași: Gimenez, Dener, Alan Ruschel, Caramelo, Marcelo, Filipe Machado, Thiego, Neto;

Mijlocași: Josimar, Gil, Sérgio Manoel, Matheus Biteco, Cleber Santana, Arthur Maia;

Atacanți: Kempes, Ananias, Lucas Gomes, Tiaguinho, Bruno Rangel, Canela.