Tragedie fără precedent în apele internaționale ale Libiei, unde un trauler încărcat cu imigranți, a naufragiat în noaptea de sâmbătă spre duminică. Naufragiul s-a soldat cu cel puțin 700 de morți.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (HCR), a anunțat duminică, că bilanțul provizoriu indică circa 700 de morți și doar 28 de supraviețuitori.

Nava s-a scufundat la circa 110 km de coastele libiene, având la bord peste 700 de persoane, potrivit relatării celor 28 de supraviețuitori recuperați de o navă comercială,.

Dacă cifrele se confirmă, ar fi cea mai gravă hecatombă întâlnită vreodată în Mediterana.

Nava a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un apel la ajutor primit de gărzile de coastă italiene care au cerut unui cargo portughez să-și schimbe ruta în direcția apelului. La sosirea la fața locului, la circa 220 km sud de insula italiană Lampeduza, echipajul a văzut nava scufundându-se. În momentul când cei 700 de imigranți aflați la bord s-au aruncat toți în același timp în apă de aceeași parte la sosirea cargoului portughez s-a produs tragedia.

O importantă operațiune de salvare a fost lansată cu concursul marinei italiene și a celei malteze, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al marinei malteze.

Dacă acest bilanț se confirmă, el se adaugă celor 450 de morți și dispăruți în cursul a două naufragii precedente în mai puțin de o săptămână. Și acolo, relatările supraviețuitorilor au permis stabilirea acestor bilanțuri, în timp ce fluxul de migranți provenind din Libia crește în continuare.