6 trucuri pentru a dezvolta imaginația copiilor

Ai observat vreodată cum copilul tău face o fotografie imaginară sau răspunde la un telefon „din lemn”? Aceasta reprezintă o etapă importantă de dezvoltare din viața lui. 

Copiii cu o imaginație bogată și sănătoasă privesc, adesea, lumea din jurul lor cu o curiozitate vie și atrăgătoare. Prin jocuri și exerciții direcționate, imaginația copiilor poate fi ușor stimulată, obișnuindu-i să o cultive și să o exprime, chiar de la o vârstă fragedă. Așa că, nu subestima importanța jocului imaginativ și descoperă 6 moduri ușoare de a spori imaginația copilului tău:

Citește-i

Studiile au confirmat că 30 de minute de lectură în fiecare zi ajută la dezvoltarea creativității și a imaginației. De aceea, una dintre cele mai bune modalități de a stimula aceste abilități este de a-i citi zilnic. Când un copil ascultă o poveste, își creează imagini vii în minte. De aceea, cititul este o oportunitate de a lega și de a lărgi orizonturile chiar și la cele mai mici vârste. În plus, cărțile colorate, distractive și interactive îi alimentează curiozitatea și îl ajută să-și dezvolte abilitățile de limbă și vocabular. Astfel, alegeți împreună din bibliotecă o selecție de cărți – copilul tău îți va spune cu siguranță volumele pe care le preferă.

Joacă-te cu el

Stimularea creativității și a imaginației sunt aspecte foarte importante în creșterea și dezvoltarea copilului, deoarece oferă baza pentru alte abilități de care va avea nevoie pe viitor. Jocurile de imaginație pot fi chiar o oportunitate de a crea o legătură strânsă dintre tine și copil. De multe ori, un program încărcat și un ritm alert al vieții cotidiene pot părea descurajante în a-ți găsi timpul necesar de a vă juca împreună, însă, poți conta pe  propria creativitate și imaginație. Spre exemplu, atunci când stai la coadă sau ești în mașină blocat în trafic, poți propune jocuri distractive și educative copilului tău. Această activitate îl va face fericit și îl va ține ocupat în timpul așteptărilor lungi. 

Prin urmare: 

 • scoate din buzunar animale imaginare – cere-i să le atribuie nume sau să le hrănească; știind care sunt animalele lui preferate, te va ajuta să decizi ce se „ascunde” în buzunarul tău;
 • poți imita sunete de păsări sau animale pe care acesta trebuie să le ghicească;
 • propune-i jocuri care perfecționează abilitățile de observație – organizează un concurs pentru a vedea cine poate observa cele mai multe articole de o anumită culoare;
 • compune melodii care includ numele membrilor familiei, prietenilor sau animalelor de companie. 

Scopul principal al acestor jocuri este să îl încurajezi pe copil să fie creativ, în timp ce se distrează.

Cultivă-i simțul artistic

Nu ai nevoie de echipamente și accesorii speciale. Oferă-i libertate de acțiune și lasă frâu liber imaginației copilului tău prin desen și lucru manual.

Spre exemplu: 

 • din bucăți de carton, hârtie, șervețele, elemente din natură (frunze, crenguțe) și o selecție de creioane colorate copilul tău poate crea diferite obiecte;
 • pune-i la dispoziție resturi de țesături, fire colorate, produse de tapițerie, obiecte strălucitoare și lipici și lasă tânărul artist să se ocupe; 
 • organizează o sesiune de sculptură din plastilină sau aluat de sare. 

Supraveghează-l de departe pentru a te asigura că lucrează în siguranță, dar lasă imaginația să îl îndrume. Așadar, coloratul și pictura, modelatul și construitul sunt experiențe distractive care îi stimulează imaginația și îl pot chiar ajuta la dezvoltarea abilităților artistice. 

Alege-i cu grijă jocurile și jucăriile 

Din ce în ce mai mult, societatea devine „conectată” la tehnologie. Prin urmare, prea mult timp petrecut în fața televizorului, a calculatorului sau a jocurilor online, îl determină pe copilul tău să fie pasiv, lucru nesănătos atât pentru minte cât și pentru corp. De aceea, încurajează-l să limiteze aceste tipuri de activități în favoarea unor activități creative. Evită, pe cât posibil, să îi dai jucării care necesită apăsarea pe un buton. Selectează-le pe cele care inspiră imaginația precum: blocuri de construcții, marionete, figurine, lego-uri și articole similare. 

De asemenea, jucăriile care implică jocul de rol sunt opțiuni excelente, deoarece încurajează copilul să reproducă situații din viața reală. Acestea pot fi: prepararea cinei pentru prieteni, în bucătării de jucărie, construirea unui cort din pături sau a unei cabine dintr-o cutie de carton supradimensionată. 

Petreceți timp în aer liber

Plimbările și drumețiile, pe lângă beneficiile pe care le aduc sănătății, reprezintă o altă oportunitate de a petrece timp împreună și de a-l ajuta pe copil să facă descoperiri care îi vor spori imaginația. Aceste activități îl fac să observe frumusețile naturii, cu multe atracții extraordinare, noi și interesante. Nu trebuie, întotdeauna, să planifici din timp, deoarece întrebările și interesul vor veni natural, pe măsură ce explorează natura. 

Spre exemplu:

 • folosește un binoclu, astfel încât copilul să poată studia peisajul într-un mod cu totul nou;
 • căutați flori și frunze pentru a le pune la presat, ca amintire;
 • observați diferite specii de păsări;
 • explică-i cum s-au format munții și dealurile sau unde se varsă râul;
 • întreține conversații care îi vor antrena imaginația și crește curiozitatea. 

Dacă experiențele sunt variate, va există un potențial înalt de a-și stimula imaginația. Iar natura este locul ideal de a începe acest proces.

Povestește-i despre tine

Este important să îți încurajezi copilul să își folosească imaginația în orice împrejurare. De aceea, interacțiunea joacă un rol important iar povestirea este piatra de temelie a dezvoltării imaginației. Copilului îi place să audă povești despre părinți, despre prieteni și rude, despre animalele de companie preferate și, mai ales, despre orice poveste în care el este protagonist. Compune propriile povești despre lucruri care îi plac și încurajează-l să contribuie cu detalii. În general, copiii au o mare curiozitate cu privire la proprii părinți, oamenii pe care i-au intalnit sau locurile pe care le-au vizitat. De aceea, împarte cu el povești despre propriile experiențe din copilărie, despre prieteni și activități. Va fi foarte interesat să te asculte – nu te va vedea doar ca pe un părinte, ci îi vei permite să te imagineze diferit: ca un copil, un adolescent sau un tânăr în carieră.

Așadar, împărtășește o parte din povestea ta cu copilul tău și permite-i să își imagineze care ar putea fi propriul lui viitor.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/girl-in-floral-long-sleeve-shirt-holding-white-plastic-toy-4484794/