Un gazon frumos este o reflexie a grijii pe care o acorzi curții tale. Cu toate acestea,  anumite obiceiuri de întreținere pot face mai mult rău decât bine.

Pentru o iarbă frumoasă și verde, trebuie să fii atent cum o tunzi, cât de mult, cât de des, când o uzi, dar și ce unelte folosești. Așadar, trebuie să creezi o rutină de îngrijire corectă a gazonului pe care să o respecți, însă, dacă faci lucrurile după ureche, s-ar putea să fie și câțiva pași care mai mult dăunează.

Iată 6 greșeli comune care pot distruge gazonul din grădină:

  • Prea multă apă

Chiar și în căldura verii, nu este o idee bună să uzi gazonul în fiecare zi. Este mult mai bine să faci acest lucru o dată pe săptămână, dar să te asiguri că apa pătrunde în profunzime în sol.

În timp ce udatul zilnic poate slăbi rădăcina, ceea ce va face iarba mai susceptibilă la boli și dăunători, udatul mai puțin frecvent, dar mai intens, va ajuta rădăcinile să crească mai puternice pe termen lung.

  • Udatul la ore nepotrivite

Udatul la prânz sau seara nu este recomandat pentru gazon. Iarba nu va avea suficient timp să se usuce până seara și va fi, astfel, predispusă la mucegăire. Cel mai bine este să o uzi la primele ore ale dimineții, astfel încât să profiți la maximum de apa utilizată și să oferi timp firelor să se usuce până seara.

  • Tunderea ierbii prea scurt

Este tentant să tunzi iarba mai scurt, pentru că astfel va trece mai mult timp până vei fi nevoit să o faci din nou. Însă, dacă faci acest lucru, se va elimina prea mult din firul de iarbă fotosintetizant, ceea ce va face ca gazonul tău să se hrănească cu energia stocată în rădăcini în loc să producă alta. Cel mai bine este să tunzi cam o treime din lungimea firului.

  • Lame neascuțite

Lamele de cosit tocite vor smulge vârfurile firelor de iarbă în loc să le taie. De ce este aceasta o problemă? Tăierea necorespunzătoare va face ca apa să se scuture din firul de iarbă, lăsând loc agenților patogeni să intre în gazon, să îl usuce și să îl expună bolilor. Asigură-te că mașina pentru tunderea gazonului are lamele bine ascuțite. Poți găsi mai multe modele la Hornbach.ro și, cu siguranță, vei obține rezultatele dorite.

  • Elimini insectele

Este adevărat că insectele precum țânțarii pot ruina o seara petrecută în curte, dar există o mulțime de gândăcei și păianjeni care sunt, de fapt, benefici pentru prosperitatea gazonului. Așadar, nu te grăbi să pulverizezi insecticid atunci când vezi câte un gândac prin grădină, deoarece acesta îți poate face o favoare.

Gărgărițele te vor ajuta în lupta cu afidele (sau, așa cum mai sunt cunoscute, păduchii plantelor), iar albinele îți vor poleniza florile și plantele.

  • Lași lucruri pe gazon

Depune un efort în plus pentru a strânge obiectele de pe gazon la sfârșitul fiecărei zile. Piscinele pentru copii, scaunele și jucăriile rămase în curte vor bătători solul și vor deteriora iarba. Amenajarea unui loc special pentru aceste obiecte nu doar că va aduce beneficii ierbii, dar va crea și un aspect de grădină organizată și îngrijită.

Prin urmare, dacă îți dorești o curte acoperită de un gazon verde și proaspăt tot timpul verii, ține cont de cele de mai sus și, cu siguranță, te vei bucura de seri de vis petrecute în grădină.

Sursa foto: Shutterstock.com