Sarcina este o călătorie frumoasă și transformatoare pentru multe femei, dar poate aduce și diverse complicații care necesită o atenție atentă și intervenție medicală. Deși majoritatea sarcinilor progresează fără probleme, este important să fii informată de potențialele complicații care pot apărea.

În acest articol, vom discuta despre cinci dintre cele mai temute complicații ale sarcinii despre care ar trebui să știe fiecare viitoare mamă. Află totul despre acestea direct de la dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul spitalului Medicover.

  1. Diabet gestațional

Diabetul gestațional este o afecțiune caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr din sânge care se dezvoltă în timpul sarcinii. Apare atunci când organismul nu poate produce suficientă insulină pentru a satisface cerințele crescute ale sarcinii. Diabetul gestațional poate prezenta riscuri atât pentru mamă, cât și pentru copil.

„Lăsat necontrolat, diabetul gestațional poate duce la complicații precum preeclampsie, naștere prematură și copilul să dezvolte scăderea zahărului din sânge sau obezitate mai târziu în viață. Gestionarea adecvată, inclusiv modificările dietetice, exercițiile fizice și, uneori, medicamentele, pot ajuta la controlul diabetului gestațional.”, explică dr. Ana Chioveanu.

  1. Travaliul prematur

Travaliul prematur se referă la debutul travaliului înainte de a 37-a săptămână de sarcină. Nașterea prematură poate crește riscul apariției diferitelor probleme de sănătate pentru copil, inclusiv sindromul de detresă respiratorie, întârzieri în dezvoltare și dizabilități pe termen lung. Medicii pot încerca să întârzie travaliul prematur cu medicamente care ajută la maturizarea plămânilor copilului sau prin repaus la pat și monitorizare atentă. Cu toate acestea, în ciuda acestor eforturi, travaliul prematur nu poate fi întotdeauna prevenit.

  1. Placenta Previa

Placenta previa este o afecțiune în care placenta acoperă parțial sau complet colul uterin, blocând ieșirea copilului prin canalul de naștere. Această afecțiune poate provoca sângerări severe în timpul sarcinii, care poate pune viața în pericol atât pentru mamă, cât și pentru copil. Placenta previa necesită adesea o monitorizare strictă de către medical ginecolog și, în cele mai multe cazuri, necesită nașterea prin cezariană pentru a proteja bunăstarea atât a mamei, cât și a copilului.

  1. Preeclampsie:

Preeclampsia este o afecțiune caracterizată prin hipertensiune arterială și afectarea unor organe precum ficatul și rinichii. Apare de obicei după a 20-a săptămână de sarcină și poate avea implicații grave atât pentru mamă, cât și pentru copil. Preeclampsia poate restricționa fluxul de sânge către placentă, ceea ce duce la o cantitate insuficientă de oxigen și substanțe nutritive care ajung la copil. În cazurile severe, poate evolua spre eclampsie, provocând convulsii. Monitorizarea atentă a tensiunii arteriale și a nașterii timpurii poate fi necesară pentru a gestiona preeclampsia.

,,Simptomele preeclampsiei pot include dureri de cap severe, modificări ale vederii și dureri sub coaste. Cu toate acestea, multe femei nu simt simptome imediat. Prima alertă este de obicei atunci când o femeie vine pentru o vizită prenatală de rutină și are tensiune arterială crescută. În aceste cazuri, se testează lucruri precum funcția renală și hepatică pentru a determina dacă este vorba de preeclampsie sau doar de hipertensiune arterială.”, afirmă dr. Ana Chioveanu.

  1. Desprinderea placentară

Abrupția placentară este o afecțiune în care placenta se separă de uter înainte de naștere. Această complicație poate duce la sângerări abundente și poate priva copilul de oxigen și nutrienți. Abrupția placentară poate fi asociată cu factori precum hipertensiunea arterială, traume, fumatul sau consumul de droguri. În funcție de severitate, medicii pot recomanda o monitorizare atentă, repaus la pat sau o cezariană de urgență pentru a asigura siguranța copilului.

Deși complicațiile sarcinii pot fi îngrijorătoare, este important să ne amintim că profesioniștii din domeniul sănătății sunt bine echipați pentru a face față acestor situații și pentru a oferi îngrijirile necesare. Controalele prenatale regulate, un stil de viață sănătos și comunicarea deschisă cu medical ginecolog pot ajuta la identificarea și gestionarea promptă a complicațiilor.

Dr. Ana Chioveanu este alături de viitoarele mămici prin competențele excepționale avute, experiența dobândită și mai ales prin empatia deosebită pentru pacientele sale. Este membru al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, membru al Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology și membru al European Society of Human Reproduction and Embryology.

Competențele avute în medicina materno-fetală, histeroscopie și colposcopie împreună cu empatia și deschiderea către pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregătită să asculte și rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului său. Pentru consultații dr. Chioveanu activează în clinica: Spitalul Medicover.