Numărul țărilor care și-au anunțat participarea la Eurovision 2016 este mai mare cu trei față de 2015. Turcia, Portugalia, Monaco și Slovacia refuză să revină în concurs, iar Ucraina și Bulgaria și-au anunțat prezența.

43 de țări și-au anunțat participarea la cea de-a 61-a ediție a Eurovision Song Constest 2016 ce se va desfășura în Globe Arena din Stockholm, Suedia.

România și Moldova participă la Eurovision 2016, ediție la care a fost invitată să participe pentru al doilea an consecutiv și Australia. Însă în acest an va ajunge în semifinale, și nu direct în finală așa cum s-a întâmplat în 2015.

Albania, Armenia, Australia, Austria, Azerbaijan, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Ucraina și Marea Britanie, sunt cele 43 de țări care au confirmat prezența la Eurovision 2016.

Turcia, Slovacia, Portugalia, Andorra, Luxemburg și Monaco refuză să mai participe la Eurovision.

În schimb, sunt mari șanse ca Eurovisionul să se vadă live și în China. EBU negociază cu televiziunea de stat din China, o posibilă prezență în 2017 la Eurovision.

Și Liban, Kosovo, Insulele Ferooe și Liechtenstein sunt interesate să participe în viitorul apropiat la Eurovision.

TVR  a anunțat că din 18 ianuarie încep înscrierile pentru Selecţia Naţională a Concursului Eurovision 2016. Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru Selecţia Naţională a Eurovision 2016 o pot face până pe 7 februarie.

SVT, televiziunea națională suedeză a anunțat că Måns Zelmerlöw și Petra Mede vor prezenta concursul Eurovision 2016.

Måns Zelmerlöw este câștigătorul din 2015 al Eurovision cu piesa Heroes, iar Petra Mede a mai fost gazda concursului în 2013.

Prima semifinală Eurovision va avea loc pe 10 mai, cea de-a doua pe 12 mai iar finala pe 14 mai 2016.