4 moduri eficiente de motivare a angajatilor, care nu necesita cheltuieli mari

Ca proprietar de afacere, trebuie sa  inveti cum anume ajungi sa fi un lider de succes. Astfel, angajatii din firma devin echipa ta, in timp ce tu preiei rolul de capitan. Treaba ta este sa ii motivezi, astfel incat ei sa fie cat mai productivi, atat individual cat si la nivel de grup.

O modalitate de a-i determina sa depuna eforturi pentru a fi mai implicati in sarcinile pe care le au de facut este bineinteles, acela de a le acorda diverse bonusuri. Insa, ce alte solutii exista?

Afla cum si-ar dori sa fie rasplatiti

Daca ai deja idei despre ce anume ii motiveaza pe cei din echipa ta este minunat. Daca nu, intreaba-i chiar pe ei ce fel de recompense si-ar dori, folosind brainstorming-ul, sondaje interne ori pur si simplu discutii individuale cu fiecare dintre ei, in masura in care acest lucru este posibil.

Incurajeaza-i sa vina cu propuneri creative si sa gandeasca in afara tiparelor. Apoi, foloseste feedback-ul lor pentru a stabili obiective clare pe care sa le atingeti impreuna. Cand te asociezi cu angajatii in acest proces, comunica-le valoarea pe care o aduc sugestiile lor la imbunatatirea managementului companiei.

Recunoaste-le meritele

Comunicarea este cheia unui demers eficient de acordare a stimulentelor, deoarece angajatii trebuie sa stie ce pot face pentru a reusi. Acest proces presupune o comunicare bilaterala, in doua etape. In primul rand, fi clar si transparent cu privire la modul in care angajatii pot castiga recompense si realizeaza un plan scris, cu obiective concise, raportate la nivel individual, de echipa de lucru sau de departament. In al doilea rand, dupa desemnarea castigatorilor, recompenseaza-i prin recunoasterea meritelor in fata colegilor, printr-o petrecere sau oferindu-le diverse cadouri precum sunt cosurile corporate, stick-urile de memorie, voucherele etc.

Arata-le avantajele

Calitatea timpului petrecut la birou este importanta pentru angajati; ei vor lucra mai mult si mai eficient atunci cand pot castiga anumite beneficii de pe urma muncii lor. Lasand deoparte avantajele salariale, ofera-le alte facilitati. De exemplu, zile de lucru in care pot lucra de acasa, locuri de parcare in functie de preferintele lor, pranzuri gratuite- acestea sunt doar cateva dintre modalitatile de care te poti folosi sa cresti productivitatea in compania ta.

Ofera-le sansa de a progresa

Cand oamenii fac aceleasi sarcini in fiecare zi, risca sa cada prada rutinei. Drept urmare, devin mai demotivati, mai putin creativi si nemultumiti de jobul lor. Acest lucru afecteaza implicit productivitatea lor si indirect, produce o scadere a cifrei de afaceri.

Redirectioneaza aceasta traiectorie descendenta prin recompensarea angajatilor exceptionali ajutandu-i sa capete abilitatile pe care si le doresc si implicandu-i in sarcini diversificate si care sa prezinte interes pentru ei.

Acest lucru va imbunatati satisfactia lor profesionala, le va stimula productivitatea si le va spori abilitatile pe care le vei fructifica mai apoi in dezvoltarea afacerii.

Motivatia angajatilor este o strada cu doua sensuri. Cand echipa este mai implicata si mai eficienta si tu vei avea o oportunitate mai mare de a deveni un bun lider. Nu este intotdeauna nevoie de bani pentru a-i ajuta pe oameni sa isi utilizeze la maxim potentialul, mai degraba este vorba despre efort si organizare din partea angajatorilor.

Sursa: www.debonaire.ro