Pentru cei mai mulți dintre noi, stilul de viață sedentar, orele lungi petrecute în fața ecranelor și stresul continuu, atât la locul de muncă, cât și în viața personală, sunt elemente cu care ne confruntăm zilnic și care, indubitabil, își pun amprenta asupra stării de sănătate fizice și psihice.

La final de zi tot ce ne dorim este liniște și un masaj relaxant, care să ne deconecteze de la agitația cotidiană și să ne ajute să avem un somn odihnitor, iar a doua zi să ne trezim cu energie. 

Cum timpul este inamicul omului modern, ori de câte ori vrei să te bucuri de un masaj relaxant în căminul tău, o bună investiție poate fi un fotoliu de masaj, gata să te ajute să gestionezi stresul și să îți îmbunătățești calitatea vieții.

Pe lângă beneficiile directe asupra stării de bine fizice, masajul oferit de aceste scaune contribuie și la sănătatea mintală – reducerea stresului și a anxietății, ameliorarea simptomelor de depresie și îmbunătățirea stării generale de spirit sunt doar câteva dintre efectele pozitive ale masajului regulat. 

Cum acționează scaunul de masaj în reducerea nivelului de stres?

Un studiu realizat de către Universitatea Stanford a investigat impactul masajului oferit de un fotoliu asupra nivelurilor de stres. Participanții la studiu, care au folosit un fotoliu de masaj de calitate zilnic, pentru o perioadă de 30 de zile, au raportat o scădere semnificativă a nivelului de cortizol, hormonul stresului. De asemenea, aceștia au indicat o îmbunătățire a stării generale de bine și o reducere a simptomelor de anxietate.

Reducerea nivelului de cortizol nu numai că îmbunătățește starea de bine generală, dar are și efecte pozitive pe termen lung asupra sănătății. Un nivel scăzut de stres este asociat cu o serie de beneficii, inclusiv scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă și diabetul. De asemenea, un nivel redus de stres poate îmbunătăți funcțiile imunitare, contribuind la o mai bună rezistență la infecții și boli.

Pe lângă efectele asupra sănătății fizice, scăderea stresului are un impact semnificativ și asupra sănătății mintale. Participanții la studiu au raportat o îmbunătățire a calității vieții, o reducere a anxietății și o stare generală de liniște și relaxare. 

În plus, aceste fotolii oferă o metodă convenabilă și accesibilă de relaxare și deconectare. Posibilitatea de a beneficia de un masaj terapeutic în confortul propriei case este o soluție practică pentru multe persoane care se confruntă cu programul încărcat al vieții moderne. 

Efectele masajului asupra calității somnului

Al doilea studiu, condus de către Institutul de Cercetări al Harvard, s-a concentrat pe efectele masajului asupra calității somnului. Participanții care au folosit fotoliul de masaj înainte de culcare au prezentat o îmbunătățire în calitatea somnului lor, măsurată prin durata și continuitatea acestuia. 

De asemenea, cercetătorii au observat o reducere a timpului necesar pentru a adormi și o scădere a trezirilor nocturne. Aceste rezultate sugerează că masajul realizat cu ajutorul scaunului poate avea un efect pozitiv asupra reglării ciclurilor de somn, contribuind astfel la un odihnă mai profundă și mai reparatoare.

Un alt aspect important evidențiat de studiu este impactul masajului asupra sistemului nervos. Masajul poate stimula eliberarea de endorfine și serotonină, hormoni ai fericirii și relaxării, care pot contribui la o mai bună reglare a ciclurilor de somn. Acest lucru înseamnă că nu doar adormirea devine mai ușoară, ci și calitatea somnului este îmbunătățită, cu treziri mai puțin frecvente pe parcursul nopții.

Efectele pe termen lung ale masajului oferit de aceste tipuri de fotolii

Cel de-al treilea studiu, efectuat de un consorțiu de universități și clinici private, a examinat impactul pe termen lung al utilizării regulată a scaunelor de masaj. Pe parcursul unui an, participanții care au folosit scaunul de masaj au raportat nu doar o reducere constantă a nivelurilor de stres, ci și o îmbunătățire generală a stării de sănătate. Acest lucru include reducerea durerilor cronice, îmbunătățirea circulației sanguine și a mobilității, precum și o stare generală de bine.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/black-and-gray-car-steering-wheel-U3mk9zRVrRw