Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 inca face probleme mari in toata lumea. Chiar daca posibilitatea unui lockdown total este destul de redusa, conform autoritatilor, inca se mentin o serie de restrictii care pot ajuta la limitarea raspandarii virusului.

Printre cele mai afectate domenii in aceasta perioada este turismul si acest lucru implicit „loveste” si calatoriile. In timp ce anumite tari sunt inaccesibile pentru romani, unele au un regulament specific care presupune anumite conditii precum un test pentru COVID-19 negativ sau obligatia de a intra 14 zile in carantina din momentul sosirii la destinatie.

Astfel, este bine sa iei in considerare o serie de sfaturi care sa te ajute sa-ti planifici calatoria in strainatate in aceasta perioada.

Iata ce trebuie sa faci inainte de a pleca in strainatate

Daca ai o calatorie care nu poate fi amanata, indiferent ca este una in interes profesional sau o destinatie pe care o astepti de foarte mult timp, este extrem de important sa te informezi corespunzator asupra modului in care poti ajunge acolo si ce trebuie sa faci inainte de a pleca.

Alege cu grija mijlocul de transport

Este placut sa ajungi la destinatie cat mai comod, dar este mai important sa ajungi in siguranta, iar in aceasta perioada, siguranta nu mai presupune doar risc redus de accident, ci si de expunere la infectia cu noul coronavirus. Daca ai in plan destinatii precum Madrid sau Barcelona, poti opta pentru avion, iar la intors poti alege transport cu autocarul din Spania in Romania, deoarece ar fi o varianta mai ieftina, dar si mai putin aglomerata. Cu toate acestea, tine minte regulile de baza care tin de distantare si purtatul mastii, indiferent de siguranta pe care o ofera compania de transport.

Informeaza-te asupra regulilor pe care trebuie sa le urmezi

Fiecare oras a fost afectat intr-o anumita masura de pandemie si, prin urmare, are o serie specifica de reguli ce trebuie urmate. Inainte de a porni la drum, este obligatoriu sa le stii pe toate pentru a evita sanctiuni contraventionale sau sa-ti pui sanatatea in pericol. De asemenea, daca vei calatori in scop turistic, informeaza-te asupra programului pe care il are fiecare obiectiv de pe lista ta si incearca sa ajungi acolo fie la inceput, fie la final, atunci cand nu mai este foarte aglomerat. In ceea ce priveste restaurantele, asigura-te ca iei mesele intr-un loc care se preocupa de organizare si care asigura suficient spatiu si o distanta corespunzatoare intre mese.

Fa-ti un test inainte de a porni la drum

Indiferent daca autoritatile din destinatia la care vrei sa ajungi cer acest lucru, este important sa faci un test pentru COVID inainte de a pleca. Avand in vedere ca multe persoane sunt asimptomatice, exista riscul depistarii pozitive dupa sosirea la destinatie, ceea ce ar insemna izolarea acolo pentru 14 zile. Evita astfel de situatii facand un test cu aproximativ 48 de ore inainte de plecare.

Preventia este ceea mai buna masura impotriva infectarii cu noul coronavirus. De aceea, trebuie sa acorzi o atentie suplimentara inainte de a porni catre o tara straina.

sursa foto: dreamstime.come