3 materiale pe care le poți alege pentru fațada casei

Dacă ai ajuns cu etapa de construire sau de renovare a casei tale la alegerea faţadei, înseamnă că munca de fond s-a încheiat şi trebuie să defineşti forma. Faţada este parte integrantă a clădirii, care pe lângă scopul clar estetic de definire a unui stil arhitectural are şi alte roluri. 

Iată trei din cele mai comune materiale de construcţii care te vor ajuta să-ţi protejezi locuinţa împotriva intemperiilor şi chiar a incendiilor:

Piatră naturală

Indiferent de materialul şi modelul ales, piatra reprezintă un element natural în perfectă armonie cu mediul înconjurător. A fost folosită în construcţii de milenii, atât pentru ziduri, cât şi pentru decoraţiuni. 

Datorită noilor tehnologii, nu mai trebuie să aplici o sarcină suplimentară asupra pereţilor prin ridicarea unui nou zid pentru faţadă. Soluţia eficientă este placarea pereţilor exteriori cu cărămida aparentă pentru faţade

Farmecul de modă veche al unei case îmbrăcate în cărămidă se potriveşte cu o varietate de stiluri arhitecturale, de la clasic şi rustic până la modern. Datorită durabilităţii materialelor, acest tip de design a devenit atemporal. 

În plus, plăcile de calitate din cărămidă, granit, marmură sau alt derivat contribuie la eficienţa energetică a casei, mai ales atunci când îmbracă ziduri construite din materiale ce au avut în vedere criteriul izolaţiei.

Lemn

Lemnul reprezintă cel de-al doilea material natural care îţi poate îmbrăca locuinţa. Aspectul unei case cu faţadă de lemn poate fi, după caz, antichizat sau minimalist. Are o căldură aparte, nu doar de ordin estetic, ci şi practic, fiind foarte bun izolant. 

Atenţie însă la materialul ales! Întrucât exteriorul casei este expus la umezeală, radiaţii solare şi varietăţi de temperatură, trebuie să alegi doar esenţele de lemn rezistente la aceşti factori şi să le aplici periodic tratamentele necesare. 

Tot la capitolul prevenţie trebuie să ai în vedere şi rolul insectelor, bacteriilor şi ciupercilor care atacă lemnul. Cu toate acestea, efortul de întreţinere este deplin justificat de beneficiile materialului. 

Pe lângă menţinerea căldurii iarna şi a temperaturii scăzute vara, lemnul are şi proprietăţi antifonice, aşadar îţi va aduce mult dorita linişte, un beneficiu extraordinar în special în aglomeraţiile urbane.

 În ceea ce priveşte stilurile potrivite pentru o faţadă de lemn, acestea depăşesc cu mult casele tradiţionale de vacanţă de la munte, ajungând până la designuri exclusiviste în stil minimalist. Lemnul ignifugat sporeşte rezistenţa construcţiei chiar şi în caz de incendiu.

Casete metalice

Panourile metalice sunt potrivite pentru arhitectura urbană modernă. Versatilitatea acestora oferă o plajă mare de soluţii în ceea ce priveşte forma şi culoarea casei. Modelul a fost preluat evident din zonele industriale şi office. Cu toate acestea, s-a integrat bine în sectorul rezidenţial. 

Costurile proiectului depind de tipul de casete ales. Dincolo de aspect, acestea pot avea performanţe energetice remarcabile, contribuind la izolaţia casei. Instalarea materialelor este foarte uşoară, mai ales atunci când este prevăzută încă din faza de construcţie a casei, cu elemente de susţinere integrate. 

Se potriveşte foarte bine cu orice tip de zid ar îmbrăca: lemn, beton, tencuială sau piatră. Clădirile îmbrăcate în panouri metalice de exterior au un aspect modern, exclusivist şi o valoare de piaţă ridicată. Faţadele din metal cu ferestre generoase din sticlă, creează un aspect contemporan şi luminos, perfect pentru o casă de familie.

În funcţie de materialele alese, învelişul exterior al casei poate regla temperaturile în timpul sezoanelor rece şi cald, poate deveni o barieră împotriva efectelor meteorologice şi chiar a focului în unele cazuri. Cele mai noi tehnologii în materie de construcţii te vor ajuta să armonizezi performanţa energetică, cu ideile de design exterior.

sursa foto:https://www.piatraonline.ro/ardezie-panel-multi-mini-10-x-36-cm