Un nou seism cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter s-a produs duminică în Nepal, la nici 24 de ore după cel de 7,9 grade care a făcut prăpăd în acest stat. Cel mai recent bilanț dat publicității, duminică, de către autoritățile nepaleze, indică faptul că cel puțin 2450 de persoane au murit iar altele 6000 sunt rănite.

Guvernul din Nepal a anunțat că au fost recuperate corpurile a 22 de persoane care au murit în avalanșa produsă pe Everest în urma cutremurului de 7,9 grade înregistrat sâmbătă, iar numărul celor dispăruți este de cel puțin 217.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în Nepal şi în regiunile învecinate din India.

În Nepal este declarată stare de urgență, urmare seismelor succesive de 7,9 si 7,2 grade pe scara Richter, înregistrate la 25 si 26 aprilie 2015. Sunt afectate, în special, capitala Kathmandu şi orașul Phokara, unde se înregistrează numeroase victime şi importante pagube materiale, iar în zonele montane există pericolul unor avalanșe şi alunecări de teren. În localitățile menționate, este afectată major infrastructura de alimentare cu energie electrică şi cea de comunicații, precum şi rețeaua de Internet.

Cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Cel mai mare seism din Nepal din ultimii 81 de ani, produs sâmbătă, cu o magnitudine de 7,8, urmat duminică de mai multe replici, este rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană și cea euroasiatică, explică specialiștii de la Institutul american de geofizică (USGS).

Cutremurul de sâmbătă a fost produs de ruptura unei mari falii, care a generat unde cu atât mai puternice cu cât fenomenul a fost foarte rapid.

Această ciocnire a plăcilor tectonice stă la originea lanțului Munților Himalaya.

Uniunea Europeană oferă Nepalului 3 milioane de euro sub formă de ajutoare de urgență ca urmare a cutremurului devastator de sâmbătă în care și-au pierdut viața 2.450 de oameni, informează duminică DPA.

Reuters informează că în Nepal se găsesc aproximativ 300.000 de turiști străini, dintre care câteva sute pe Everest. Aceștia se pregăteau pentru a urca pe cel mai înalt vârf muntos din lume, luna mai fiind perioada cea mai indicată în acest sens din punct de vedere meteorologic.