23 de parlamentari români iau atitudine după reținerea și expulzarea din Republica Moldova a lui George Simion

Un grup de 23 de parlamentari români au reacționat oficial după ce autoritățile de la Chișinău l-au reținut și apoi expulzat pe cetățeanul român George Simion, Președintele Platformei Civice Acțiunea 2012.

Parlamentarii României își exprimă profunda dezaprobare față de abuzurile comise de autoritățile Republicii Moldova la adresa cetățeanului român George Simion și solicită instituțiilor responsabile de la Chișinău revocarea de urgență a măsurilor ilegal luate împotriva acestuia.

Potrivit unei declarații comune emise joi de 23 de deputați și senatori de la București, practicile care încalcă libertatea de conștiință, libertatea de exprimare și libertatea de asociere nu pot fi tolerate într-un stat care în repetate rânduri și-a exprimat intențiile de aderare la Uniunea Europeană și care pretinde că se află într-un parteneriat special cu România..

George Simion, în calitatea sa de președinte al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, reprezentând peste 30 de organizații nonguvernamentale din România, Republica Moldova, Europa, Statele Unite ale Americii și Canada, care militează pentru Reunirea celor două state românești, a fost declarat  indezirabil pe o perioadă de 5 ani în Republica Moldova și expulzat  fără nicio explicație din partea Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, cu numai trei zile înainte de desfășurarea la Chișinău a unei manifestații stradale pentru Unire.

Marșul pentru Unire este organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Mișcarea Civică Tinerii Moldovei pe 16 mai,, la ora 14:00, în contextul comemorării a 203 ani de la primul rapt al Basarabiei, iar la manifestație vor participa zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Membrii grupului intraparlamentar ,,Prietenii Unirii” își exprimă speranța că participanții la acest eveniment nu vor fi supuși aceluiași tratament abuziv din partea autorităților de la Chișinău. Mitingul va fi special monitorizat în acest sens. Totodată, parlamentarii se declară solidari cu toate manifestațiile democratice care au loc în Republica Moldova și  care trebuie respectate, indiferent de pozițiile exprimate în cadrul lor.

SEMNATARI: Burlacu Ștefan, Bumbu Octavian-Liviu, Cernea Remus, Crăciunescu Grigore, Diaconu Bogdan, Dumbrăvanu Paul, Gheorghe Daniel, Gunia Dragoș, Guran Virgil, Irimie Mircea, Mihai Aurelian, Mircovici Niculae, Motoc Octavian, Movilă Petru, Oajdea Daniel, Oltean Ioan, Peia Ninel, Popescu Dan-Cristian, Raețchi Ovidiu, Stanciu Zisu, Tănase Răzvan Ionuț, Tomac Eugen și Vreme Valerian.