Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană are efecte catastrofale asupra economiei mondiale. La o zi după Brexit, două trilioane de dolari s-au ”evaporat” de pe toate bursele lumii, și ăsta e doar începutul.

Britanicii au declanșat un tunami pe piețele financiare internaționale.  Lira s-a depreciat vineri cu peste 7,5% în raport cu dolarul şi cu 6% faţă de euro, în urma triumfului taberei pro-Brexit la referendumul din Marea Britanie.

Reacţia investitorilor faţă de decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană a început să se reflecte în cotaţia monedei naţionale încă de la ora 5,28, când lira sterlină a scăzut cu 11% în raport cu dolarul şi a fost cotată la 1,3237 dolari, nivelul cel mai mic de după 1985, când a ajuns la 1,0520 dolari.

În România, pe piaţa interbancară, cursul euro a atins, imediat după anunţarea rezultatelor, un nivel de 4 lei şi 56 de bani, în timp ce lira sterlină a fost cotată de Banca Naţională a României la 5 lei şi 66 de bani, în scădere cu 21 de bani faţă de ziua precedentă.

Doar la bursa din Londra s-au pierdut, din devalorizări, 120 de miliarde de lire sterline. Când și-au dat seama de greșeala făcută, liderii britanici pro-Brexit cer să nu se grăbească procedura de ieșire din UE, prin activarea Articolului 50.