Programul de Sănătate pentru Mame și Sugari (SAMAS), oferă în 2015, 150 de burse de formare pentru moașe și asistenți medicali în România.

Programul de Sănătate pentru Mame și Sugari anunță organizarea modulului I a cursurilor SAMAS de Nutriție Perinatală în București, Pitești și Constanța, precum și oferirea a 50 de burse de formare pentru moașe și asistenți medicali. Astfel, în perioada 12-14 februarie și 21-22 februarie în București, în 15-16 februarie și 27 februarie – 1 marie în Pitești și în 14-16 martie și 21-22 martie în Constanța vor avea loc sesiunile de formare pentru asistenții de sănătate SAMAS.

Pentru atribuirea burselor finale în aceste orașe, asistentele medicale și moasele sunt invitate să se înscrie prin formularul special: http://programsamas.ro/cadre-medicale/inscriere

De asemenea, în 2015, programul SAMAS va organiza cursuri de formare pentru asistenți SAMAS în Brașov, Timișoara, Botoșani, Târgu Mureș, Zalău și Suceava, iar cadrele medicale interesate de obținerea unei bursei SAMAS in aceste orase sunt invitate să se înscrie cu ajutorul formularului de înscriere special.

SAMAS este prima rețea de asistenți perinatali din România, care furnizează cursuri, consiliere și suport gravidelor și mamelor pe perioada primelor 1000 de zile de viață ale copilului, de la începutul sarcinii și până când acesta împlinește doi ani.

Asistentul SAMAS certificat are rolul de a transmite mamei principiile esențiale de educaţie pentru sănătate în perioada gravidității, oferindu-i informațiile necesare despre sarcină, nașterea normală și cea instrumentată, despre pregătirea perineului și îngrijirea sugarului. Asistentul SAMAS este alături de familie și în perioada post-partum, atunci când proaspăta mămică are nevoie de consiliere în alăptare și când este preocupată de recuperarea abdo-perineală, de diversificarea corectă a sugarului și de nutriția echilibrată a copilului pana la varsta de 3 ani.

De la începutul proiectului (2013) până în prezent, mai mult de 200  de persoane au participat la cursurile SAMAS și peste 35.000 de mame au beneficiat de consultanță și de serviciile asistenților SAMAS din București, Craiova, Iași, Galați, Bistrița, Târgu Mureș și Brașov. Așadar, din dorința de a veni în sprijinul mămicilor, dar și pentru că extinderea rețelei SAMAS este un pas firesc, punem la dispoziția candidaților interesați, moașe și asistenți medicali, încă 150 de burse de formare SAMAS” a declarat Ana Măiță, purtător de cuvânt al programului SAMAS.

Candidații pentru burse trebuie să aibă minimum 2 ani de experiență practică, ca angajat, voluntar sau liber profesionist în domeniul sănătății. Persoanele  înscrise vor participa la un interviu cu echipa de recrutare SAMAS, iar, apoi, odată finalizate cele doua module și perioada de practica necesară, vor primi certificarea de Asistenți Perinatali din partea OAMMR, vor primi puncte EMC și își vor putea suplimenta veniturile susținând cursuri de consiliere pentru mame.

Aderarea la rețeaua de asistenți SAMAS are mai multe avantaje: de la promovare, credibilitate și vizibilitate și până la creșterea statului profesional. Odată certificaţi, asistenţii au oportunitatea să se alăture Reţelei SAMAS, ceea ce le asigură o serie întreagă de beneficii, între care educație medicală continuă, flux de paciente, promovare către gravide și mame, dar și sprijin pentru îmbunătățirea activității.

Proiectul social, dezvoltat de către NUTRICIA, Fundația Crucea Albă și Crucea Roșie sector 6, continuă și în 2015, fiind susţinut de OAMMR (Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România) şi SRP (Societatea Română de Pediatrie) și SNMF (Societatea Națională de Medicina Familiei).