România îşi alege prin televot, pe 25 februarie, în direct la TVR, reprezentantul la concursul internaţional Eurovision ce se va desfăşura în luna mai la Lisabona. În finala Eurovision România vor evolua 15 concurenţi.

Cei 15 finalişti au fost aleşi în cadrul a cinci semifinale desfăşurate la Focşani, Craiova, Timişoara, Turda şi Sighişoara. TVR a marcat şi o premieră în televiziune, a reuşit prima semifinală Eurovision realizată dintr-o salină. Una din cele cinci semifinale s-a desfăşurat în Salina Turda.

Finala Eurovision România va avea loc la Sala Polivalentă din Bucureşti duminică, 25 februarie.

Finaliştii au fost aleşi de juriul format din Ilinca Băcilă, Marian Ionescu, Nicu Patoi, Viorel Gavrilă şi Liliana Ştefan, însă în finală doar telespectatorii votează.

În urma celor cinci show-uri Eurovision România 2018 au fost aleşi 15 finalişti: The Humans (58 de puncte), Jukebox feat Bella Santiago (58 de puncte), Claudia Andas (56 de puncte), Alexia & Matei (53 de puncte), Erminio Sinni & Titziana Camelin (52 de puncte), Xandra (52 de puncte), Teodora Dinu (50 de puncte), Tiri (43 de puncte), Feli (43 de puncte), Dora Gaitanovici (42 de puncte), Rafael & Friends (40 de puncte), Mihai Trăistariu (39 de puncte), Echos (38 de puncte), Vyros (37 de puncte), Eduard Santha (35 de puncte).

Duminică seara, la Sighişoara, în a cincea şi ultima semifinală organizată în ţară, au fost prezentate 12 compoziţii dintre cele 60 care au intrat selecţia naţională a Eurovision România.

Pe scena sălii de spectacole “Mihai Eminescu” au concurat SAVE (“All We Need”), Tomher Cohen (“Baby You’re The Only One”), Sergiu Bolota (“Every Little Thing”), Dora Gaitanovici (“Fără Tine”), Teodora Dinu (“Fly”), The HUMANS (“Goodbye”), Iliana (“I Won’t Lie”), Evermorph (“Live Your Life”), Alexandru Ungureanu (“Sail With Me”), Manuel Chivari (“Somebody To Love”), Maria Suciu (“Sweet Nothing”) şi Denisa Trofin (“Tears”).

Potrivit Agerpres.ro, ultima semifinală dintre cele cinci ale Eurovision România a avut loc pe scena unde, în urmă cu aproape 90 de ani, a concertat George Enescu. A reprezentat un adevărat record, având în vedere faptul că aceasta a fost cea mai mică sală în care s-a organizat până acum evenimentul în România.

Pentru a masca dimensiunile reduse ale sălii, organizatorii, echipa Televiziunii Române, au inundat scena de lumini şi cu grafică,. Au fost montate peste 100 de metri pătrați de ecrane LED şi 380 de metri pătrați de cortine LED, care au indus iluzia de spaţiu.

Spectacolul a fost deschis de Ordinul Paladinilor de Terra Medies, alături de toboşarul Cetăţii Medievale a Sighişoarei.