Pompierii români își serbează ziua într-o zi de 13. Dacă pentru mulți superstițioși ar părea o zi cu ghinion, pentru pompierii care salvează vieți, este doar norocoasă, căci e ziua lor.

Aniversată încă din anul 1863, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a conferit Companiei de Pompieri a Capitalei noi Drapele de luptă, Ziua Pompierilor din România a intrat în memoria colectivă, fiind oficializată în documentele instituţionale postbelice.

Pentru celebrarea acestui moment de mare însemnătate pentru salvatorii de profesie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a prevăzut în calendarul manifestărilor dedicate, o serie de evenimente menite să ateste cei 167 de ani de existenţă a Armei care ne reprezintă.

Suita activităţilor organizate în acest context a debutat la nivel naţional cu desfăşurarea unor ceremonialuri militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri, exerciţii şi aplicaţii demonstrative, prezentarea tehnicii de intervenţie utilizată la misiunile specifice, organizarea unor puncte de informare preventivă, competiţii sportive, concursuri de desen, expoziţii şi alte activităţi interactive pe care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă le-au dedicat publicului larg.

Pentru cinstirea memoriei predecesorilor care au scris cu litere de foc istoria, pompierii militari au depus, astăzi, coroane şi jerbe de flori la monumentele din Capitală, dedicate salvatorilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului şi care au purtat cu cinste blazonul de POMPIER.

Activităţile vor continua şi sâmbătă, dată la care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov îşi va aştepta vizitatorii la expoziţiile de tehnică şi exerciţiile demonstrative pregătite special pentru ei, evenimente găzduite în parcurile Carol şi Alexandru Ioan Cuza din municipiul Bucureşti, în intervalul orar 16.00 – 20.00.

Duminică, 13 septembrie a.c., Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vă invită la activităţile omagiale dedicate acestui moment de înaltă trăire pentru pompierii români, care va avea loc la Monumentul „Eroilor Pompieri” din Calea 13 Septembrie (în faţa hotelului Marriott), cu începere de la ora 10.00.

Festivitatea va cuprinde ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori, precum şi conferirea însemnelor onorifice „Pompierul de onoare al anului” şi „Salvatorul de onoare al anului”, celor care s-au remarcat prin obţinerea unor performanţe profesionale deosebite, servicii de excepţie şi acte de eroism în executarea misiunilor.

Momentul aniversar se va încheia cu defilarea Detaşamentelor de Onoare ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti–Ilfov, a Detaşamentului Jandarmi Gardă de Onoare, precum şi a tehnicii de intervenţie specifică structurilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, în aceeaşi zi, în intervalul orar 09.00 – 20.00, subunităţile operative din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti–Ilfov îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, evenimentul constituind un bun prilej pentru ca cei interesaţi să cunoască activităţile şi misiunile specifice Armei. Totodată, vor fi organizate ateliere de lucru cu tematică  de specialitate, în scopul conştientizării cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare în situaţii de urgenţă.

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, Foişorul de Foc „se deschide” iubitorilor de istorie, aceştia având posibilitatea vizionării, în regim gratuit, a exponatelor regăsite în acest edificiu, în intervalul 09.00 – 15.00.

Pentru recompensarea efortului profesional depus şi a rezultatelor obţinute în îndeplinirea misiunilor încredinţate, cu ocazia „Zilei de 13 septembrie 2015 – Ziua Pompierilor din România”, au fost înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, 272 ofiţeri, maiştrii militari şi subofiţeri din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţile subordonate.