10 ponturi pentru o firmă mai eficientă

Oricine își poate deschide o firmă însă, nu oricine reușește să o mențină eficientă și să o aducă pe calea succesului. Conducerea unei companii nu este un proces simplu. Din acest motiv, mulți antreprenori nu pot face față activității pe care o presupune o afacere și ajung la faliment.

Dacă deții o firmă și ai probleme în ceea ce privește ritmul de lucru, este posibil să fi omis câteva aspecte importante ale gestionării unui business. Indiferent de domeniul în care activezi, trebuie să ai în vedere anumite trucuri care te vor ajuta să crești productivitatea firmei. Iată care sunt acestea.

 1. Creează un plan de afaceri!

Un plan de afaceri reprezintă o lucrare redactată în amănunt, în care trebuie să incluzi toate detaliile despre firma ta: prezentare generală, obiective și misiune, proiecții în viitor, ideea și strategia de afaceri, planul de marketing și financiar, detalii despre organizare, echipa de manageri și salariați, descrierea procesului tehnologic de producție, cercetarea competiției, documente legale etc. Acesta te ajută să ai o viziune clară asupra firmei tale, a organizării și a obiectivelor. De asemenea, te poate ajuta să obții o finanțare cu fonduri nerambursabile sau un împrumut bancar.

 1. Automatizează procese!

Este important să automatizezi tot ce se poate în firma ta. Toate operațiunile repetitive și consumatoare de timp pot fi făcute rapid, de un instrument digital. Facturarea, pontajul electronic, inventarul, operațiunile contabile, salarizarea,  raportarea sunt doar câteva dintre procesele pe care le poți digitaliza, pentru a crește eficiența firmei.

 1. Încurajează discuțiile telefonice sau face-to-face!

E-mailul și mesageria sunt instrumente utile pentru a distribui documente sau a transmite o informație. Însă, atunci când apare o problemă ce necesită rapid rezolvare, un apel telefonic sau o discuție față în față pot grăbi semnificativ conversația și rezolvarea problemei. 

 1. Elimină factorii perturbatori!

Factorii perturbatori pot afecta atât ritmul de lucru al angajaților cât și ritmul tău de lucru, mai ales, în momentele în care se lucrează sub presiunea timpului. Exemple de factori perturbatori sunt lumina artificială, zgomotele, discuțiile între colegi, telefonul mobil și rețelele sociale, mirosurile neplăcute, dezordinea. Asigură-te că elimini toți acești factori și că angajații lucrează într-un mediu plăcut, personalizat și familiar. 

 1. Ține, zilnic, o scurtă întâlnire!

Un meeting zilnic de 10 minute poate crește ritmul de lucru și eficiența. Se pare că este util să faci zilnic o întâlnire rapidă, în care toată lumea să fie informată cu privire la problemele care trebuie rezolvate, la eventualele modificări în fluxul de lucru și la sarcinile importante.

 1. Încurajează concentrarea pe o singură sarcină!

Multitaskingul poate fi un factor perturbator pentru multe persoane. Deși, unele se descurcă bine cu mai multe sarcini deodată, altele nu pot lucra la capacitate maximă atunci când au prea multe lucruri de făcut, în același timp. În acest caz, s-ar putea chiar să piardă mai mult timp decât ar trebui. De aceea, este important să îi încurajezi pe angajați să rezolve sarcinile pe rând, pentru a presta muncă de calitate și a preveni stresul ocupațional.

 1. Folosește un soft de gestionare a afacerii în cloud!

Pentru a face față competiției, trebuie să implementezi tehnologia în firma ta. Un soft de task management te ajută să ții sub control munca angajaților, să distribui și să verifici rapid sarcini. Un soft de business intelligence te ajută să obții analize detaliate ale afacerii. În timp ce unele softuri sunt potrivite pentru orice tip de firmă, cum ar fi softul ERP, altele vizează doar anumite domenii. Spre exemplu, în domeniul construcțiilor, ai nevoie de un soft care să te ajute să gestionezi proiectele de construcții, cum ar fi acest software gestionare documente pentru construcții. În domeniul medical, ai nevoie de un soft de gestiune medical, care te ajută să programezi pacienții și să le stochezi dosarele. Iar lista poate continua. Alege softuri găzduite în cloud, fiindcă acestea pot fi accesate de pe orice dispozitiv, dacă ai o conexiune la internet, iar modificările pot fi vizualizate în timp real. 

 1. Încurajează inovația și creativitatea!

Fii open-minded la orice sugestie a angajaților. Poți rezolva multe probleme sau poți îmbunătăți unele proiecte, dacă ești deschis la opinii. Inovația înseamnă evoluție. Pe de altă parte, încrederea în angajați îi va face pe aceștia să simtă că au valoare în cadrul firmei. 

 1. Deleagă sarcini!

Nu te aglomera cu sarcini care pot fi efectuate și de angajați. Distribuie sarcinile care nu te privesc pe tine, în mod special, și concentrează-te pe alte activități, care nu pot fi făcute de altcineva și care influențează succesul afacerii. Un exemplu ar fi întâlnirea cu partenerii. 

 1. Menține-ți angajații fericiți!

Dacă îți dorești un mediu de lucru eficient, asigură-te că angajații se simt bine la muncă. Unde nu există plăcere, nu va exista nici eficiență. Cum îți poți face angajații fericiți?

 • felicită-i pentru orice succes;
 • oferă-le bonusuri, prime, vouchere etc.;
 • ai o atitudine prietenoasă, pozitivă;
 • fă-le, pe cât se poate, un mediu de lucru flexibil;
 • oferă-le concedii mai lungi/zile libere în plus;
 • personalizează-le spațiul;
 • oferă-le posibilitate de avansare.

Așadar, dacă îți dorești să crești eficiența firmei tale, ia în considerare aceste aspecte simple și, cu siguranță, vei avea rezultate. 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/gcsNOsPEXfs