În ultimii ani, din ce în ce mai mulți români își deschid firme în Bulgaria. Avantajele sunt multiple și natura intereselor diferă de la caz la caz, însă indiferent de motivul avut, cert este că în Bulgaria taxele sunt mult mai mici la orice capitol, iar în anumite cazuri ele nici măcar nu există dacă este să comparăm cu echivalentul de la noi.

Iată 10 dintre motivele pentru care românii au ales să-și deschidă firme în țara vecină:

  1. Impozitul pe profit este de numai 10% – unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană – și se raportează anual și nu trimestrial, cum se întâmplă în România.
  2. Impozitul pe dividende este de numai 5%, față de 10.5%, cât va fi în România începând cu 1 ianuarie 2017.
  3. Codul CAEN nu trebuie specificat în mod neapărat în acte, domeniile de activitate urmând să fie trecute în mod explicativ.

ContabilSrl - RecentNews (1)

  1. Înființarea unei firme neplătitoare de TVA costă 285 Euro, înființarea unei firme plătitoare de TVA costă 500 de Euro, iar cumpărarea unei firme la cheie, gata făcute, prin care este deja înregistrată ca plătitoare de TVA și ca operator intracomunitar se ridică la prețul de 900 Euro, apelând la serviciile unei companii de specialitate, spune com.
  2. Cota de TVA este de 20%, iar pragul de 9% TVA se aplică numai pentru turism, în timp ce pentru operațiunile intra-comunitare (UE) și export cota este de 0%.
  3. Capitalul social minim al unei firme în Bulgaria este de numai 2 Leva, adică echivalentul a mai puțin de 1 Euro. Cursul levei bulgărești vizavi de Euro este fix, și anume: 1 Euro = 1,95583 leva.
  4. Orice firmă are calitate de persoană juridică și în consecință poate să înmatriculeze autovehicule.

ContabilSrl - RecentNews (2)

  1. Pentru a deschide o firmă nu este neapărat nevoie să mergeți în Bulgaria, însă procedurile care presupun semnarea procurilor suplimentare vor costa 200 Euro în plus. Altfel, doritorii trebuie să meargă în persoană la orice bancă din Bulgaria pentru a depune capitalul social, la Registrul Comerțului pentru a semna cererea de înregistrare și la notar pentru a semna specimenul de semnătură – întreg procesul durează aproximativ 90 de minute.
  2. Distanța între București și Ruse – cel mai apropiat oraș din Bulgaria – este de numai 76 de kilometri, iar pentru a ajunge în centrul orașului nu este nevoie să cumpărați vinietă, ci doar în cazul în care doriți să mergeți pe drumurile naționale. Pentru înființarea unei firme în Bulgaria veți avea nevoie numai de actul de identitate și de bani.
  3. Contribuțiile salariale pentru asigurări sociale în condiții normale de muncă se taxează cu 22,3%, dintre care 12,6% din costuri sunt suportate de angajator.