Hidroserv, filiala deţinută în proporţie de 100% de Hidroelectrica, care se ocupă de întreţinerea şi mentenanţa grupurilor hidroenergetice este la un pas de faliment din cauza gruprurilor de interese care vor externalizarea serviciilor către companii private. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate “Univers” a trimis sesizări şi la Hidroelectrica şi la Ministrul Energiei, Toma Petcu, însă demersurile sindicaliştilor au rămas fără răspuns.

Compania Hidroserv a fost înfiinţată în 5 august 2013, ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistriţa, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş, Slatina. La înfiinţare, noua companie a preluat atât activul, cât şi pasivul celor opt sucursale, inclusiv datorii de aproximativ 64 milioane lei. În luna octombrie a anului trecut, Hidroserv a intrat în procedură de reorganizare judiciară. Consiliul de Administraţie al Hidroserv a agreat încă din 23 septembrie intrarea în insolvență a companiei și a propus Casa de Insolvență Transilvania (CITR) drept administrator judiciar.

Hidroelectrica l-a numit în luna aprilie, în funcția de administrator special al filialei sale de mentenanță Hidroserv, aflată în insolvență, pe Ion Adrian Moldoveanu, vicepreședinte al organizației București a ALDE, partid din coaliția de guvernare din care face parte și ministrul Energiei Toma Petcu.  Numirea lui Ion Adrian Moldoveanu s-a făcut după ce fostul administrator special al Hidroserv, Marian Corneliu Sandu, totodată șeful Serviciului de urmărire a recepției lucrărilor de mentenanță al Hidroelectrica, a fost revocat din funcție prin acordul părților.

Hidroserv SA, datoare cu peste 123,48 milioane lei la masa credală

Situaţia financiară s-a agravat în 2016, S.S.H. HIDROSERV SA raportând – pentru primele 8 luni din acest an – pierderi de 18.774.236 lei, la o cifră de afaceri de 78.736.290 lei. Conducerea societăţii susţine că principalele cauze care au condus la înregistrare unor pierderi aşa de mari sunt “amânarea sau renunţarea de către HIDROELECTRICA SA la unele lucrări prevăzute în programul de mentenanţă; diferenţe între valorile negociate şi valorile decontate pentru lucrările finalizate; neasigurarea bazei tehnico-materiale la nivelul HIDROSERV SA, datorită restanţelor de plată la furnizori şi a modalităţii de plată solicitate de aceştia (plata în avans sau la livrare)”.

Sindicaliştii de la Hidroserv tran un semnal de alarmă: compania se află în pragul falimentului

Pentru că are datorii pe care Hidroelectrica nu este dispusă să le acopere, precum şi aproximativ 1.500 de angajaţi, producătorul de energie încearcă diverse variante de „a scăpa de beleaua” Hidroserv! Varianta luată în calcul este dizolvarea companiei de întreţinere şi mentenanţă! În această situaţie peste 1300 de angajaţi vor fi concediaţi air funcţionarea hidrocentralelor inclusiv a celor de la Porţile de Fier, este pusă în pericol. Consecinţele sunt dramatice atât pentru angajaţi, cât şi pentru companie, ba chiar şi pentru întreg Sistemul Energetic Naţional!

Vicepreşedintele Sindicatului Univers, Vasile Drinda a făcut demersuri şi la Minister şi către Primul Ministru, însă guvernanţii ignoră apelul liderului de sindicat.

“Suntem nevoiti sa tragem din nou un semnal de alarma – poate ULTIMUL,  cu privire la situatia dezastruoasa in care se afla Societatea de Servicii Hidroenergetice Hidroserv S.A.,  singura filială a Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale “Hidroelectrica” S.A. . SSH Hidroserv S.A. este rezultatul fuziunii celor opt filiale Hidroserv ( fuziune realizata la data de 05.08.2013 ). Aceste filiale au intrat in procesul de fuziune cu datorii imense la bugetul de stat, la furnizorii de echipamente, materiale si /sau servicii, precum si la proprii salariati. De la momentul fuziunii societatea a cumulat alte pierderi semnificative, fapt ce a dus la intrarea societatii in insolventa la data de 11.10.2016. In repetate randuri am apelat la sprijinul dumneavoastra pentru a salva aceasta societate, avertizand ca daca nu se intreprind masuri de redresare a societatii, acesta va intra in insolventa. Acum mai tragem un semnal de alarma si afirmam cu responsabilitate, ca daca nu se iau masuri in regim de maxima urgenta, SSH Hidroserv va intra in FALIMENT”, precizează Vasile Drinda în scrisoarea adresată Ministrului Energiei Toma Petcu.

SSH Hidroserv este singura filiala a SPEEH  Hidroelectrica, aceasta societate de producere a energiei electrice atat de mult laudata pentru profituri record, istorice pe anii 2014, 2015 si 2016, denumita cu emfaza ,, perla coroanei “, dar care nu ia masurile necesare pentru ca  filiala de servicii SSH Hidroserv sa evite intrarea in faliment.

Reprezentantii Hidroelectrica afirma frecvent că fără activitatea de mentenanta nu pot fi asigurate conditiile functionarii in deplina siguranta a centralelor si echipamentelor hidroenergetice, ca fara salariatii si mai ales fara specialistii din Hidroserv sunt ,, morti”.

“Hidroserv-ul isi mobilizeaza salariatii , lucreaza in trei schimburi, inclusiv sambata si duminica, de Pasti , Craciun, etc., reduc durata lucrarilor pentru a creste disponibilitatea hidroagregatelor, iar la momentul decontarii lucrarilor Hidroserv-ul este ,, recompensat” prin diminuarea valorii lucrarilor executate . Gradul de ocupare a fortei de munca a personalului direct productiv in fiecare din cele 7 Sectii de Servicii si Reparatii, pe fiecare luna de la inceputul anului si pana in prezent, este de peste 90 %. Pentru o firma de prestari servicii este foarte bine, reflecta o eficienta organizare a activitatii. Si cu toate  acestea , exercitiul financiar pe fiecare luna a anului in curs s-a incheiat cu pierderi. Veniturile realizate de la inceputul anului sunt cu aproximativ  10 % mai mici decat cele necesare acoperirii tuturor cheltuielilor pe care le are societatea de efectuat. Putem sa  deducem usor ca lucrarile efectuate de catre SSH Hdroserv nu sunt platite corect de catre Hidroelectrica si in aceste conditii, Hidroserv lucreaza in pierdere. Pentru o firma aflata in insolventa este deosebit de grav. S-au analizat si identificat cauzele, s-au gasit solutiile necesare a fi adoptate. Recent s-au adoptat unele  masuri, in opinia noastra mult prea modeste, avand in vedere faptul ca aplicarea lor va genera o crestere a veniturilor SSH Hidroserv cu 7-8 % . Sa nu uitam ca societatea trebuie sa functioneze astfel incat pe o perioada de 4 ani sa platesca si cele 100 milioane lei datorii existente la momentul intrarii in insolventa, adica aproximativ 25 milioane lei pe an ! Ce plan de reorganizare si redresare a SSH Hidroserv s-ar putea intocmi in aceste conditii ?  Este evident ca fara a se adopta masuri consistente de redresare a societatii,  SSH Hidroserv se apropie cu pasi foarte mari de FALIMENT!”, mai precizează liderul de sindicat.

Vasile Drinda spune că o parte dintre salariaţi au plecat din companie iar alţii sunt racolaţi de firmele private şi în acest fel se peird angajaţi bine pregătiţi în domeniul mentenanţei hidrocentralelor: Toate acestea genereaza o grava stare de nemultumire in randul salariatilor societatii. Unii dintre acestia  au fost ,, curtati” de firme private si au plecat din unitate ; altii sunt pe picior de plecare. Alti salariati s-au orientat deja spre alte firme, fie din tara , fie din strainatate si au plecat sau sunt pregatiti sa plece din societate. Evident este faptul ca acestia sunt salariati bine pregatiti, specialisti formati in timp in centralele si instalatiile Hidroelectrica si care nu pot fi inlocuiti peste noapte cu altii venti din exterior. Pregatirea unui specialist in sectorul energetic se face intr-un interval de 5 – 8 ani de zile. Recent, un salariat de la compartimentul PRAM din Sectia de Reparatii si Servicii Portile de Fier, a plecat sa lucreze pe tractor, pentru un salariu mai bun. Am tot semnalat faptul ca ne pleaca salariatii si mai ales specialistii din unitate, ca sunt necesare cresteri ale veniturilor salariatilor pentru a stopa exodul lor, altfel acestia vor pleca la alte locuri de munca mai bine remunerate. Noi semnalam, domniile lor afirma ca ne inteleg, dar nu se intampla nimic concret. Daca nu se iau masuri consistente de redresare a SSH Hidroserv, se estimeaza o pierdere pe exercitiul financiar al anului 2017 de aproximativ 10 milioane lei. Sa vedem ce inseamna pentru Hidroelectrica aceasta suma: estimand un profit al Hidroelectrica de 1 miliard lei pe anul 2017, suma necesara Hidroserv pentru a nu incheia cu pierderi anul 2017 , adica 10 milioane lei, reprezinta 1 % din profitul Hidroelectrica.

Liderul de sindicat crede că Hidroserv este intenţionat falimentată pentru a face loc firmelor private deţinute de “băieţii deştepţi din energie” care să preia serviciile de mentenanţă pe miliarde de lei.

“Unii colegi au convingerea ca SSH Hidroserv este ,, lasat “ sa intre in faliment, probabil pentru a face loc firmelor unor asa numiti ,, baieti destepti “, care au un  miros foarte bine dezvoltat al banului public, care vor sa intre pe aceasta zona  a serviciilor din Hidroelectrica, pentru ca firmele lor sa efectueze activitatile de mentenanta pentru Hidroelectrica. Suntem convinsi ca daca Hidroserv intra in faliment si activitatile de mentenanta pentru Hidroelectrica vor fi efectuate de catre firme private, peste 2-3 ani costurile cu mentenanta la Hidroelectrica se vor dubla, tripla sau poate chiar mai mult de atat. Avem destule exemple similare din economia Romaniei, din perioada parcursa de la Revolutia din 1989 si pana in prezent”, mai declară Vasile Drinda.

Centralele hidroelectrice ale Hidroelectrica S.A. furnizeaza aprox. 30 % din productia totala de energie din Romania, iar volumul total de servicii de sistem reprezinta aproximativ 70 % din totalul serviciului de reglaj secundar necesar Sistemului Energetic National ( SEN ). Acestea asigura 84 % din serviciul de rezerva tertiara rapida si 100 % din serviciul de asigurare a energiei reactive debitata sau absorbita din retea in banda secundara de reglaj a tensiunii a SEN .

Fara intretinerea centralelor hidroelectrice in perfecta stare de functionare nu se pot asigura serviciile mai sus mentionate. Aparitia unor avarii semnificative in centralele hidroelectrice ale Hidroelectrica S.A. pot declansa avarii majore in Sistermul Energetic National ( SEN ), cu consecinte dezastruoase pentru acesta si , fara a exagera catusi de putin, pentru economia nationala.

Soluţia propusă de sindicalişti: internalizarea angajaţilor Hidroserv la Hidroelectrica

În cazul în care falimentul Hidroserv  este inevitabil, sindicaliştii propun decidenţilor ca Hidroelectrica să preia toţi angahaţii companiei de mentenaţă pentru ca activitatea hidrocentralelor să nu fie afectată: In cazul in care se va constata ca acest lucru nu mai este posibil, consideram ca se justifica internalizarea activitatii de mentenanta in Hidroelectrica, decizie care ar trebui luata deasemeni foarte urgent, pana SSH Hidroserv mai are specialistii atat de necesari functionarii in siguranta a centralelor si echipamentelor hidroenergetice, sau altfel spus : pana mai avem pe cine internaliza.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 30 martie, închiderea definitivă a procedurii insolvenţei “Hidroelectrica”, după aproape cinci ani de la deschiderea procedurii.
“Hidroelectrica” s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 – iunie 2016, timp în care a reziliat toate cele 11 contracte cu aşa numiţii “băieţi deştepţi”, un mecanism de privatizare a profitului demarat în 2004 şi care a prejudiciat compania cu circa 1,1 miliarde de euro doar în perioada 2006-2012, potrivit calculelor fostului administrator judiciar.