Duminică 27 septembrie 2015, de la ora 14:00, Andreea Haisan și Paul Ananie vă invită să întâlniți cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de toamnă, la TRINITAS TV în cadrul emisiunii „Magazin folcloric”.

În ultima duminică a lui Vinicer sau Răpciune (n.r. luna septembrie), Laura Jiga Iliescu – cercetător-etnolog al Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” vorbește despre cele mai întâlnite practici gospodărești din această perioadă a anului: „Din punctul de vedere al calendarului, suntem într-o perioadă de tranziție dintre anotimpul călduros spre cel friguros. În această perioadă are loc o practică numită «pomana vinului», des întâlnită încă în zona Argeșului.”

Tot acum, oamenii de la sate se află într-o comuniune permanentă, a mai adaugat Laura Jiga – Iliescu: „Este o perioadă în care ziua scăzând și noaptea crescând, se înmulțesc și ocaziile în care oamenii stau împreună la șezători sau la clăci. Una dintre cele mai agreabile practici de împărtășit povești este claca de porumb.”
Tot în această ediție echipa emisiunii „Magazin folcloric” vă propune o călătorie în satul Băltița din județul Prahova, acolo unde i-am întâlnit pe săteni la munca pământului.

Despre cum se îmbrăcau românii din Banat, dar și despre particularitățile costumului românesc din această zonă, va vorbi etnologul Doina Ișfănoni, în rubrica „Elemente de port popular”, realizată cu sprijinul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

În cadrul celei de-a șaptea ediții a emisiunii „Magazin folcloric”, telespectatorii TRINITAS TV vor avea ocazia să asculte cele mai frumoase cântece populare din Bucovina, Oltenia, Banat și Teleorman, interpretate de tinerii Grigore Gherman, Loredana Streche, Roxana Sava, Florin Mihalache și Daniel Turică.