Băuturile răcoritoare carbogazoase pe bază de cola, pe cât de dulci și bune la gust, pe atât de dăunătoare sunt pentru organism. Cercetătorii ne explică ce se întâmplă cu organismul uman după ce consumăm cola. Rezultatele ne dau fiori reci care ne pun pe gânduri dacă să mai bem sau nu cola.

Oamenii de știință au realizat un grafic pe minute, cu ceea ce se produce în organism, după ce am băut un pahar de cola.

După 10 minute de la consumarea paharului de cola

O doză de 330 ml de suc conține 10 lingurițe de zahăr, adică cantitatea maximă necesară de zahăr pentru organism pentru 24 de ore. Deşi în mod normal oricine ar vomita de la atât zahăr, corpul nu reacţionează astfel pentru că acidul fosforic atenuează gustul dulce şi şocul nu mai este atât de mare pentru organism.

După 20 de minute de la consum glicemia creşte semnificativ. Ficatul reacţionează şi el imediat transformând în grăsime tot zahărul din cola.

După 40 de minute absorbţia de cofeină e completă. Pupilele se dilată, presiunea sângelui creşte, iar ficatul eliberează şi mai mult zahăr în sânge. Anumiţi receptori din creier sunt blocaţi pentru a preveni somnolenţa sau ameţelile.

După 45 de minute organismul creşte producţia de dopamină, stimulând centrii plăcerii din creier, efect similar cu cel al heroinei.

După 60 de minute acidul fosforic combină calciul, magneziul şi zincul în intestinul subţire, dând un nou şoc energetic metabolismului, ceea ce duce la excreţia masivă a calciului sub formă de urină. Adică cu alte cuvinte, cola ne lasă fără calciu în organism.

Peste 60 minute, cofeina îşi face simţit efectul diuretic ducând la eliminarea masivă sub formă de urină, calciul, magneziul şi zincul, care ar fi trebuit să ajungă în oase. Dar sunt eliminate săruri, electroliţi şi apă. După o oră, organismul cere din nou ”drogul” carbogazos, iar persoana care a consumat cola devine irascibilă și letargică, căutând să bea din nou. Iar procesul se repetă din nou, și organismul suportă toate aceste consecințe.

La care se adaugă și afecțiuni digestive la nivelul stomacului, în cazul în care cantitatea de cola este mare și este băută pe stomacul gol.