Alocațiile copiilor vor fi dublate. Deputaţii au aprobat, miercuri, cu 322 de voturi “pentru” şi 2 abţineri, amendamentul PNL privind majorarea alocaţiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei.

Parlamentul României a decis, miercuri, dublarea alocației copiilor din România. Astfel că potrivit amendamentului PNL, alocațiile lunare vor fi de 84 de lei.

Premierul Victor Ponta, prezent în Camera Deputaților, a refuzat să voteze proiectul de lege, dar a declarat că Guvernul duce la îndeplinire deciziile Parlamentului şi că pentru acest an resursele financiare sunt asigurate.

“Guvernul duce la îndeplinire deciziile Parlamentului şi la un vot atât de consistent trebuie să ne conformăm. Mă bucur că o măsură de stânga este spijinită şi de liberali. Impactul finaciar pentru acest an este de 900 milioane de lei, îl vom acoperi cu siguranţă. Pentru bugetul pe 2016 vreau sprijinul Parlamentului ca această măsură să rămână în vigoare. Ne vom supune voinţei Parlamentului, pentru acest an vom asigura resursele financiare şi vrem şi sprijinul Parlamentului pentru resursele din anii viitori”, a spus Ponta.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat că este o măsură pe care cei de la PNL, cu sprijinul puterii, reuşesc să o facă.

Este o primă veste foarte bună pentru familiile din România, este vorba despre 3 milioane şi jumătate de copii, este o măsură pe care cei de la PNL, cu sprijinul puterii, reuşesc să o facă. Nu vreau să dau culoare politică acestui moment, dar acest parcurs trebuie continuat“, a arătat Gorghiu.

Deputatul UDMR Kerekes Karoly a spus că UDMR a votat acest proiect.

“UDMR a votat acest proiect pentru că s-a majorat alocaţia pentru copii. UDMR a susţinut întotdeauna că actuala sumă este inacceptabilă şi trebuie măcar dublată. Urmează să fie şi alte majorări“, a mai spus deputatul UDMR.

Deputaţii au aprobat în cursul dimineţii, la dezbaterea pe articole a proiectului de lege, amendamentul PNL pentru majorarea alocaţiei de stat, la solicitarea deputatului PNL Cristina Pocora, după care liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a solicitat o pauză de consultări de 25 de minute şi, apoi, apel nominal, pe motiv că mulţi deputaţi lipsesc de la şedinţă.

Acest amendament a fost respins marţi în Comisia de muncă, reprezentanţii PSD arătând că Ministerul Muncii va veni cu o propunere de majorare a alocaţiei pentru copii.

Camera Deputaţilor este for legislativ decizional în cazul acestui proiect de lege, astfel că legea a fost adoptată și merge la promulgare la Președintele României.