Principesa Margareta devine de azi, Regina României ca urmare a decesului Regelui Mihai I. Principesa este prima fiică a Majestăţilor Lor Regele Mihai I şi Regina Ana ai României.

Principesa Margareta s-a născut la Lausanne pe 26 martie 1949. Majestatea Sa Regina Margareta este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia.

Înainte de 1989, Principesa Margareta a fost implicată în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

În august 1989, Principesa Margareta a părăsit Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dărui cauzei României.

A sosit în țară pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an a înfiinţat, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundaţia Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale. La 18 ianuarie 2015, în prezența autorităților politice, a sărbătorit ‘Jubileul de Argint’ al întoarcerii în țară.

Principesa Margareta l-a însoţit pe Regele Mihai în turneele susţinute în 1997 şi 2002 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.

Alteţele Lor Regale Principesa Moștenitoare şi Principele Radu s-au căsătorit la 21 septembrie 1996. Din 2001, locuiesc la Palatul Elisabeta din Bucureşti, iar angajamentele lor publice se desfăşoară atât în ţară, cât şi în străinătate.

La 30 decembrie 1997, Majestatea Sa Regele Mihai I a anunțat, la București, că succesorul său în toate drepturile și prerogativele dinastice este Principesa Moștenitoare Margareta. În ziua de 30 decembrie 2007, Regele Mihai a numit pe Principesa Moștenitoare Margareta drept Custode al Coroanei române.

La 1 martie 2016, Majestatea Sa a cerut Custodelui Coroanei să îl reprezinte în toate acțiunile publice.

Problema succesiunii apare în majoritatea cazurilor în care un suveran moare. Regele Mihai s-a luptat, vreme de zeci de ani, să îşi asigure succesorul şi să elimine orice tentativă de contestare a moştenitorului titlului.

”La fel ca toate familiile aflate în situația noastră, am regretat că nu avem un fiu, deoarece Constituția Regală din 1923, conformă cu legea salică, interzice femeilor să domnească în Regatul României”, spunea Regele Mihai, într-un interviu, în 1992.

Regele Mihai şi-a desemnat astfel ca succesor pe fiica sa, Principesa Margareta, urmată, în linia succesiunii, de alţi cinci membri ai familiei:

  • 1. ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României, fiica cea mare a Regelui Mihai
  • 2. ASR Principesa Elena a României, a doua fiică a Regelui Mihai
  • 3. Elisabeta Karina de Roumanie, fiica Principesei Elena
  • 4. ASR Principesa Sofia a României, a patra fiică a Regelui Mihai
  • 5. Elisabeta Maria Biarneix, fiica Principesei Sofia
  • 6. ASR Principesa Maria a României, a cincea fiică a Regelui Mihai

Excluderi de pe lista succesiunii la tronul României

Iniţial, prin noul Statut al Casei Regale din decembrie 2007, pe lista succesiunii erau 10 membri ai familiei regale:

  • 1. ASR Principesa Moștenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României, fiica cea mare a Regelui Mihai
  • 2. ASR Principesa Elena a României, a doua fiică a Regelui Mihai
  • 3. Nicholas Medforth-Mills, fiul Principesei Elena
  • 4. Elisabeta Karina de Roumanie Medforth-Mills, fiica Principesei Elena
  • 5. ASR Principesa Irina a României, a treia fiică a Regelui Mihai
  • 6. Michael Kreuger, fiul Principesei Irina
  • 7. Angelica Kreuger, fiica Principesei Irina
  • 8. ASR Principesa Sofia a României, a patra fiică a Regelui Mihai
  • 9. Elisabeta Maria Biarneix de Laufenburg, fiica Principesei Sofia
  • 10. ASR Principesa Maria a României, a cincea fiică a Regelui Mihai

Scandalurile au dus însă la eliminarea unor membri. Nicolae, fiul Principesei Elena, era al treilea în ordinea succesiunii. În august 2015, Nicolae a fost exclus însă de pe listă şi i s-a retras, totodată, titlul de Principe al României.

În 2014 a mai fost eliminată de pe lista succesiunii şi Irina Walker, cea de-a treia fiică a Regelui Mihai şi i-a fost retras şi titlul de Principesă. Decizia a fost luată după ce Irina şi soţul ei american au fost condamnaţi pentru organizarea de lupte ilegale de cocoşi la ferma lor din Oregon. Cei doi copii ai Irinei – Michael şi Angelica Kreuger au fost, de asemenea, excluşi de pe lista succesiunii.