Românii şi-au condus pe ultimul drum, Regele, pe Regele Mihai I. Peste un milion de români au ieşti pe străzile din Bucureşti cât şi în gările pe unde a trecut trenul regal care transporta la Curtea de Argeş, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale.

Mobilizare impresionantă la Bucrueşti şi în toată ţara la funeraliile Regelui Mihai I. La ceremoniile de la Palatul Regal și de la Catedrala Patriarhală au participat regi, regine și prinți din toată lumea. Înmormântarea a avut loc în Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. Televiziunea Română, producător exclusiv al evenimentului, a dedicat întreaga zi funeraliilor Regelui Mihai, prin transmisiuni în direct.

Funeraliile Regeleui Mihai I a început cu slujbe și rugăciuni la Palatul Regal. După servicul religios oficiat în Piața Palatului, sicriul a fost urcat pe un afet de tun, tractat de un vehicul militar spre Catedrala Patriarhală. Mulțimea a izbucnit în urale și apaluze. După slujba oficiată de Patriarhul Daniel, cortegiul a pornit spre Gara Băneasa, de unde sicriul Regelui a fost urcat în Trenul Regal care l-a purtat pe Majestatea Sa la Curtea de Argeș. Slujba de înhumare a avut loc în Catedrală, iar înmormântarea în Noua Catedrală Arhiepiscopală, unde Regele va rămâne pe veci, alături de Regina Sa, Ana. În următoarele șapte zile necropola regală nu va putea fi vizitată.

ORA 10.12 Fiicele Regelui Mihai țin un moment de reculegere în fața catafalcului depus în Sala Tronului din Palatul Regal. Garda la catafalc a membrilor Casei Majestăţii Sale şi ai Consiliului Regal.

ORA 10.20 Slujbă religioasă oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți, în Sala Tronului din Palatul Regal, unde este depus sicriul cu trupul Regelui Mihai.

ORA 10.35 Participanţii la ceremonia funerară a Regelui Mihai din Sala Tronului ies în Piaţa Palatului Regal.

ORA 10.51 Ieşirea sicriului, cu stindardul regal și Coroana de Oțel, din Palatul Regal spre Piața Palatului. Un soldat poartă crucea, urmează clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, apoi Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Sunt interpretate marşuri funebre. Încep să tragă clopotele de la toate bisericile din împrejurimi. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal.

ORA 11.00 Piața Palatului Regal – Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți. Peste 20 de mii de oameni asistă la ceremonie.

ORA 11.12 Afetul de tun tras de un vehicul militar vine spre catafalc, în Piața Palatului Regal. Opt militari din Brigada 30 Gardă iau sicriul de pe catafalc și îl așează pe afetul de tun, în apaluzele asistenței. Oamenii scandează numele Regelui Mihai. Muzica Militară urmată de trei detașamente ale MApN, 58 de militari de la Forțele Terestre, 58 de militari de la Forțele Aeriene și 58 de militari de la Forțele Navale, se așează în formație pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial.

ORA 11.18 Sicriul Regelui Mihai, depus pe un afet de tun, în Piața Palatului, este purtat spre Catedrala Patriarhală, pentru slujba de înmormântare. Sunt intonate marșuri funebre, iar cortegiul este format din soborul de preoţi al Bisericii Ortodoxe Române, afetul de tun tras de vehiculul militar, Familia Regală a României, în următoarea ordine: Custodele Coroanei şi Principele Radu, Principesa Elena, doamna Irina Walker, Principesa Sofia, Principesa Maria, altețe imperiale și regale, dl. și dna. Nicolae de Roumanie Medforth-Mills.

ORA 12.20 Cortegiul funerar al Regelui Mihai a ajuns pe Dealul Patriarhiei, în bătaia clopotelor.

ORA 12.30 Slujba de înmormântare a Regelui Mihai, la Catedrala Patriarhală, oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu 8 mitropoliţi.

ORA 13.45 S-a încheiat slujba de înmormântare a Regelui Mihai de la Catedrala Patriarhală. Familiile Regale străine, demnitarii străini și români ies din Catedrală. Sicriul cu trupul Regelui Mihai este socos din biserică, urmat de Familia Regală.

ORA 13.55 Cortegiul merge spre clopotniţă, unde sunt maşinile funerare. În prima mașină va fi Coroana de Oțel, iar în cea de-a doua, sicriul cu stindardul regal și crucea. Sunt prezentate condoleanțe familiei îndoliate.

Traseul din București: Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa. De-a lungul traseului sunt oameni care aplaudă, aruncă flori albe și fac fotografii sau filmează.

ORA 14.07 Cortegiul funerar al Regelui Mihai a pornit de la Patriarhie spre Gara Regală Băneasa, unde așteaptă Trenul Regal, care va merge la Curtea de Argeș. Cortegiul funerar a fost preluat de la Arcul de Triumf de trupe ale Jandarmeriei călare.

ORA 15.00 Cortegiul funebru a sosit la Gara Băneasa. Militarii Brigăzii 30 Gardă preiau sicriul și crucea și parcurg drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română va da onorul. Se intonează marșuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar. Familia Regală a României a urcat în tren, în vagonul în care este sicriul Regelui. Mii de oameni au aşteptat cortegiul.

ORA 15.11 Trenul Regal în care se află sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a pornit spre Curtea de Argeș, în aplauzele celor prezenți pe pron. Trenul va circula cu viteză redusă în localităţile Chitila, Titu, Piteşti.

ORA 15.36 Trenul Regal trece prin Gara Chitila, unde zeci de simpatizanți ai Regelui Mihai strigă numele Majestății Sale și aplaudă.

ORA 16.40 Gara Găești. Trenul Regal, care poartă sicriul Regelui Mihai spre Curtea de Argeș, salută prin semnale acustice oamenii prezenți pe peron și de-a lungul căii ferate.

ORA 17.00 La Catedrala din Curtea de Argeș, unde va avea loc slujba de înmormântare a Regelui Mihai, sosesc participanții, între care și nepotul Majestății Sale, Nicolae Medforth-Mills. În zona gării sunt deja câteva mii de oameni veniți din toată țara: așteaptă Trenul Regal care poartă sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale.

ORA 17.24 Trenul Regal trece prin Gara Pitești. Mii de oameni sunt pe peron și de o parte și de alta a căii ferate și salută cu lanternele telefoanelor mobile și steagul tricolor. Membrii Familiei Regale, aflaţi în tren la căpătâiul Regelui, au salutat mulţimea.

ORA 18.24 Gara Curtea de Argeș, Trenul Regal intră în stație. Câteva sute de oameni sunt în jurul peronului, sunt și numeroși jurnaliști prezenți, oficialități locale. Forțele de ordine au restricționat accesul. Dar în afara gării sunt mii de oameni care așteaptă. Sicriul cu trupul Regelui Mihai este coborât din tren de Militarii Brigăzii 30 Gardă, este purtat pe peron, în gară și urcat apoi în mașina mortuară. În prima mașină se află Coroana de Oțel. La ieșirea din gară, a fost întâmpinat de Garda de Onoare și Muzica Militară.

ORA 18.40 Cortegiul funerar a pornit spre Catedrala Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeș unde vor avea loc slujba religioasă și înmormântarea. Întregul traseu, de aproximativ trei kilometri, este plin de oameni care au venit să-și ia adio de la Regele Mihai.

ORA 19.05 Catedrala din Curtea de Argeș. Sosește cortegiul funerar. Aproximativ 10 mii de oameni au venit să întâmpine sicriul Majestății Sale Defuncte. Sute de preoți sunt prezenți. Sicriul este purtat de militari de la mașina mortuară și depus în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeș. Este adusă și Coroana de Oțel, care va sta pe sicriul Majestății Sale.

ORA 19:20 A început slujba de înhumare la Catedrală, oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale, alături de un sobor de preoți.

ORA 19.35 Sicriul cu trupul Regelui Mihai este purtat pe umeri de militari spre Noua Catedrală Arhiepiscopală unde are loc ceremonia religioasă a înhumării. În momentul coborârii sicriului în criptă, militarii au ieșit din Catedrală. Are acces doar Familia Regală a României. Sunt trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă. Se intonează Imnul Național și Imnul Regal.

ORA 19.59. Catedrala din Curtea de Argeș – Semnalul de trompetă “Stingerea”. Încheierea ceremoniei funerare.

ORA 20.14 Familia Regală iese din Noua Catedrală Arhiepiscopală în aplauzele asistenței.

Familia Regală este în mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni. Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.

cortegiu funerarfanfara militara funeralii regele mihaimilitari funeralii regemultime funeralii regele mihai Ioameni patriarhie regele mihai Ioameni calea victorieioameni curtea de apelprincipele nicolae funeralii regesicriu rege