În această săptămână, Iuliana Marciuc aduce în cadrul emisiunii „Destine ca-n filme” două poveşti adevărate despre ce înseamnă să lupţi cu greutăţile, cu sistemul, cu un destin potrivnic şi să ieşi învingător.

Primul destin este al celui de care toţi românii au auzit: Raed Arafat. În urmă cu 25 de ani, în România sistemul de prim ajutor era aproape ca şi inexistent – atât ca proceduri cât şi ca dotări şi personal specializat. În 1989, medicul român de origine palestiniană, născut în Siria – Raed Arafat – absolvise Facultatea de Medicină din Cluj şi avea posibilitatea să plece să profeseze în Franţa.

Însă el a ales să rămână în România pentru că a dorit să ajute, să construiască ceva în folosul românilor. Şi chiar dacă a fost împiedicat chiar de cei pe care dorea să îi ajute, el nu s-a dat bătut! S-a ridicat şi a mers mai departe şi ne-a demonstrat tuturor că lupta lui nu a fost în zadar.

Povestea de viaţă a omului care a întemeiat Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România, este una cu adevărat impresionantă, pentru că până a ajunge unde este acum a îndurat multe – un exemplu elocvent fiind cel mai negru episod al vieţii sale, anul petrecut la Piteşti, când Raed Arafat a gustat din plin umilinţa şi bătaia de joc a oamenilor.

Lucian Mustaţă a reuşit în viaţă fără niciun sprijin din partea părinţilor. S-a trezit fără mamă şi fără tată, singur printre copii la fel de singuri ca şi el. Dar nu s-a lăsat îngenunchiat de acest destin crud şi şi-a spus că vrea să parieze contra sorţii potrivnice. Iar după nori şi furtuni, a răsărit suficient soare cât să-i lumineze viaţa grea.

A absolvit facultatea de Cibernetică şi două mastere: Ştiinţe Politice – la SNSPA şi Managementul Informaţiei, la ASE. După pliante împărţite pe stradă şi pahare cu limonadă vândute la semafoare, Cătălin a reuşit în afaceri şi a devenit cunoscut după ce a realizat o platformă de socializare pe care mulţi o numesc „Facebook-ul românesc”.

lucian mustata