Peste 7000 de românce, sclave pe plantațiile din Italia. Multe dintre ele au fost violate

Peste 7000 de românce, sclave pe plantațiile din Italia. Multe dintre ele au fost violate
loading...

Umilite, înfometate, exploatate și violate. Este coșmarul a peste 7000 de românce care muncesc în Sicilia în sere pentru a produce legume care se exportă mai apoi în toată Europa. Adevărul a ieșit la iveală grație unei anchete făcute de The Observer.

Peste 7.000 de românce trăiesc în condiții de sclavie în Italia, acestea fiind bătute și abuzate sexual de angajatori.

The Observer a dezvăluit că mii de românce care muncesc în fermele și serele siciliene sunt victimele sclaviei moderne.

Româncele trăiesc în condiții mizere, sunt obligate să muncească câte 12 ore pe zi, în căldură extremă, fără apă și fără a fi plătite, și sunt victimele agresiunilor sexuale și violurilor.

Senatorul PNL de diaspora, Viorel Riceard Badea, a dezvăluit că se știa de astfel de cazuri și că principalii vinovați ar fi tot români, așa-zișii „caporali”, care se ocupă de intermedierea contractelor.

„Problema acestor românce nu este numai în Italia, ci și în punctul din care pleacă, și relația pe care aceste femei le au cu autoritățile din țară. Am mai primit informații de acest gen, fostul ambasador în Italia, doamna Dana Constantinescu, a fost implicată activ în situația românilor din Sicilia. Mai recent, lucrurile s-au complicat, pentru că cei care gestionează în rău, situația românilor din Italia, așa-numiții caporali, niște intermediari care generează toate aceste probleme în comunitate, sunt români. Ceea ce mie mi se pare extrem de grav. Unul din motivele pentru care ne întâlnim este și pentru a atrage atenția reprezentanților ministerului de Interne, despre modul în care sunt urmărite aceste rețele de trafic de carne vie, în Italia și România”, a afirmat Badea, în exclusivitate, pentru Libertatea.

Guvernul României a dispus efectuarea unei vizite de lucru în Italia, după  investigația realizată de The Observer.  Vizita va avea loc între 15 și 17 martie și reprezentanții României se vor întâlni cu oficialii locali, reprezentanții organizațiilor de români din Italia și cu organizațiile neguvernamentale implicate în combaterea sclaviei moderne.

„Prim-ministrul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ai  Ministerului Afacerilor Interne, în Republica Italiană, în contextul informațiilor despre existența unor cazuri de exploatare a cetățenilor români aflați la muncă în regiunile Sicilia și Calabria. Premierul Sorin Grindeanu urmărește cu preocupare situația românilor din Italia și așteaptă cu interes raportul reprezentanților Guvernului trimiși la fața locului. Misiunea menționată va avea loc între 15  și 17 martie. Vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.  Membrii delegaţiei vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea şi dialogul bilateral româno-italian, într-o întrevedere cu şeful misiunii diplomatice italiene la Bucureşti”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

În urma dezvăluirilor făcute de The Observer, reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia au fost chemaţi la Senat, să spună ce informaţii au despre conaţionalii lor care sunt exploataţi pe plantaţii agricole.

Şi Ministerul de Externe a reacţionat, după ce un săptămânal britanic a realizat un reportaj despre mii de românce care muncesc în Sicilia. Femeile spun că sunt prost plătite şi ameninţate cu violul. Ambasada şi consulatele României din Italia nu au primit până acum solicitări de ajutor, a precizat MAE.

Jurnaliştii britanici au vorbit cu peste 10 femei care au muncit ca sclave în fermele din Sicilia, care au descris coşmarul prin care au trecut, inclusiv munca de 12 ore în căldură, fără apă şi chiar şi fără bani. Procurorii italieni recunosc că au primit sute de reclamaţii de la victime şi descriu această stare drept un fenomen îngrijorător.

Categories: ȘTIRI

About Author

Comments

 1. DINUT
  DINUT 14 March, 2017, 17:21

  veniti acasa si luati averile lui NASTASE , VIDEANU , VANTU , TIRIAC SI DA TI AFARA PARLAMENTUL LA MUNCA SILNICA PE VIATA CA ALTFEL MURITI , VIOLATE !! DESTEAPTA TE ROMANE !!!

  Reply this comment
 2. jynard
  jynard 14 March, 2017, 19:43

  Ambasada si consulatele Romaniei din Italia cat si din alte tari unde lucreaza romanii mint cu nerusinare,bine ca au timp sa se documenteze mas-media din alte tari iar cei care sunt platiti din bugetul tarii îi doare la basca de umilintele romanilor.Rusine sa le fie,cat si guvernului tarii,dând dovada cu totii ca nu-i intereseaza de soarta cetatenilor decat cand trebuie sa le ia voturile.

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*