Lenjeriile de pat sunt una dintre cele mai importante achizitii pe care le putem face atunci cand ne gandim la confortul nostru si la modul prin care putem sa imbunatatim calitatea somnului de acasa. Dar pentru a intelege exact de ce sunt atat de cruciale asternuturile de pat pentru somnul nostru si de ce ar trebui sa achizitionam lenjerii de pat de la Talis, va trebui sa explicam inainte putin despre ce exact sunt aceste lenjerii de pat.

Pentru a intelege exact modul in care au aparut lenjeriile de pat trebuie sa ne uitam in trecut. Inca din vremuri primordiale, acestea au permis stramosilor nostri sa doarma confortabil atunci cand paturile si saltelele lor nu erau atat de moderne precum ale noastre. Initial, asternuturile erau formate dintr-o singura bucata de material textil, bumbac nerafinat care era amplasata direct pe paie sau diferite alte materiale moi, un fel de saltea primordiala. Cu timpul, seturile initiale de paturi au inceput sa cuprinda si o alta bucata de material cu care stramosii nostri se inveleau. Deseori, aceasta era dubla pentru a putea sa fie umpluta cu alte elemente pentru a fi mai calduroasa.

Astfel, forma moderna a lenjeriilor de pat a luat nastere, un cearceaf care se asterne pe suprafata de dormit, si inca unul care contine o patura, plapuma sau pilota care are ca si rol principal invelirea persoanei. Termenul oficial de asternut de pat a luat nastere in secolul al 15-lea, desi la acea vreme, lenjeriile de pat erau realizate in mod traditional din lana, bumbac sau matase.

Revolutia industriala si comertul cu textile

Pana cand lumea  a luat pentru prima oara contact cu procesele industrializate de producere a lenjeriilor de pat, acestea erau mult mai simpliste decat ceea ce avem noi disponibil la ora actuala. Nu cred ca nicio persoana moderna ar fi putut sa se simta confortabil in acele asternuturi antice, aspre si fragile. Dar odata ce tehnologia a inceput sa avanseze si lumea textilelor a fost de-a dreptul revolutionata. Bumbacul a inceput sa fie rafinat pentru a fi mai matasos, rezistent si pufos, culorile au inceput incetul cu incetul sa inlocuiasca clasicul alb, iar materialele premium precum matasea au inceput sa devina mai accesibile tuturor.

Astfel, datorita modului uimitor in care tehnologia a evoluat si industria manufacturii a permis industriasilor sa dezvolte si sa descopere noi modalitati prin care sa poata sa prelucreze bumbacul, asternuturile de pat au evoluat intr-un mod exponential. La ora actuala avem de ales dintr-o adevarata pletora de materiale, sau chiar si variatii ale acestora.

Spre exemplu, bumbacul a fost prelucrat astfel incat sa fie mai matasos, fin si rezistent si a capatat numele de bumbac satinat. La ora actuala lenjeriile de pat realizate din acest material sunt unele dintre cele mai populare. Datorita proprietatilor pe care acestea le capata inca din momentul realizarii lor, din ce in ce mai multi oameni din intreaga lume incep sa achizitioneze astfel de modele de lenjerii. Rafinamentul, rezistenta, dar si capacitatea de a pastra culoarea sunt doar trei dintre proprietatile care fac bumbacul satinat sa fie atat de popular in randul tuturor.

O alta variatie a bumbacului, cunoscut sub numele de bumbac ranforce este renumita pentru rezistenta sa cat si pentru cat de pufoase sunt lenjeriile de pat realizate din acesta. Bumbacul ranforce este deseori folosit pentru asternuturile din hoteluri datorita modului in care acestea pot sa isi pastreze calitatile de-a lungul timpului. Bumbacul ranforce, datorita modului in care ii sunt amplasate fibrele, poate sa reziste trecerii timpului mai mult decat orice alta variatie a acestui tip de material clasic.

Pentru ca ne petrecem o treime din viata dormind, 8 ore pe zi pentru cei norocosi, este imperios necesar sa avem un grad de confort sporit atunci cand ne asezam in paturile noastre. Tocmai de aceea, atunci cand doriti sa va achizitionati urmatorul set de asternuturi, puteti veni la Talis! Colectiile noastre intregi de asternuturi si lenjerii de pat contin produse din materiale diverse, iar daca aveti nevoie de ajutor, puteti chiar sa primiti sfaturi din partea echipei pentru a putea sa faceti alegerea corecta. Atunci cand este ora somnului, lasati grijile deoparte, de odihna dumnavoastra se vor ocupa lenjeriile de la Talis!