Livia Stanciu dă dovadă de o nesimțire fără margini. Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție spune cu tupeu că nu are niciun motiv să-și dea demisia de la cârma instituție, deși din cauza ei, Mariana Rarinca a stat 6 luni la închisoare, fără să fie vinovată, și doar pentru faptul că a îndrăznit să-și ceară banii pe care judecătoarea trebuia să-i dea.

După ce a băgat la închisoare o femeie nevinovată, doar ca să scape de plata datoriei către aceasta, Livia Stanciu spune că NU ARE NICIUN MOTIV SĂ DEMISIONEZE.

Întrebată joi, de jurnaliști, în fața sediului CSM, dacă își va da demisia din funcția de Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, ca urmare a solicitării Președintelui Senatului României, Klaus Iohannis, Livia Stanciu a răspuns cu nonșalanță că: NU EXISTĂ NICIUN MOTIV SĂ ÎMI DAU DEMISIA.

După care, Livia Stanciu a spus că cererea lui Tăriceanu nu este fundamentată pe lege și că demersul CSM privind sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la scrisoarea acestuia trimisă lui Iohannis, în care cerea demisia acesteia, este legală.

”Toate demersurile făcute de CSM mi se par corecte pentru că sunt fundamentate pe lege”, a spus cu maxim tupeu Livia Stanciu.

Miercuri, Călin Popescu Tăriceanu, alături de alți patru senatori, a trimis lui Iohannis o scrisoare în care îi cereau să ia atitudine în cazul femeii care a stat 6 luni la închisoare fără să fie vinovată și cereau să le demită pe Livia Stanciu și Kovesi.

Domnule Președinte, vă cerem să folosiți atât instrumentele constituționale cât și legale de care dispuneți, cât și autoritatea morală inerentă instituției Președintelui României, pentru a le înlătura, prin demitere ori prin demisie, din funcțiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe doamnele Livia Stanciu și Laura Codruța Kovesi”, se arată în scrisoarea senatorilor trimisă lui Iohannis.

Joi, Iohannis îi răspunde lui Tăriceanu spunând că nu o poate demite pe Livia Stanciu și nici pe Kovesi, pe motiv că nu are prerogative și că nici nu vrea să se bage în acest scandal.

Referitor la solicitarea de înlăturare din funcție a președintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precizez că Președintele României nu dispune de asemenea competențe constituționale sau legale. În plus, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor nu prevede instituția demiterii, ci pe cea a revocării, ca modalitate juridică de încetare a unei funcții de conducere exercitate de un judecător sau de un procuror înainte de termenul pentru care a fost numit. Măsura revocării nu poate fi luată de către Președintele României. Aplicarea acestei sancțiuni se poate face numai după parcurgerea unei proceduri ale cărei etape sunt prevăzute de Legea nr. 303/2004.  În ceea ce privește solicitarea de înlăturare a celor doi magistrați prin demisie, consider că demisia dintr-o funcție de conducere reprezintă un act unilateral de voință, care nu poate fi determinat sau influențat de nicio autoritate publică, deci nici de către Președintele României”, scrie Klaus Iohannis, în scrisoarea către Tăriceanu.

Iar în privința celor 6 luni de închisoare făcute în mod gratuit de Mariana Rarinca, fără să fie vinovată, Iohannis spune că este DOAR ”o situație particulară și regretabilă”.

„În opinia mea, o situație particulară și regretabilă precum cea menționată în scrisoarea dumneavoastră trebuie analizată în primul rând în cadrul autorității judecătorești, cu prioritate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce nu exclude dezbaterea civică asupra ei, însă nu presupune cu necesitate valorificarea unui astfel de precedent în plan politic.  Un caz particular, oricât de regretabil ar fi, nu poate constitui un motiv suficient și rezonabil pentru modificarea legislației penale. Pentru adoptarea sau modificarea unor legi este necesară o analiză aprofundată, inclusiv a impactului social și juridic pe care astfel de noutăți le-ar putea produce în viața societății. Codul penal și Codul de procedură penală au intrat în vigoare relativ recent și, din această perspectivă, aplicarea lor pe o durată atât de scurtă nu a permis crearea unei cazuistici suficiente care să inducă o justificare rezonabilă pentru modificarea acestora, separat de orice rațiuni sau interese politice”, spune Iohannis.

Miercuri, CSM, în loc să declanșeze anchetă în cazul Liviei Stanciu, i-a luat apărarea judecătoarei și a asmuțit Inspecția Judiciară pe Călin Popescu Tăriceanu pentru că a îndrăznit să-i ceară demisia acesteia. Iar presei, CSM i-a spus să o lase mai moale cu criticile la adresa Liviei Stanciu.

„Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de acţiunile concertate ale unor reprezentanţi ai Senatului României şi a unei părţi din mass-media românească care tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorităţii puterii judecătoreşti şi a sistemului judiciar în ansamblul său. Exploatarea instituţională şi mediatică a soluţiei definitive de achitare pronunţată de o instanţă judecătorească şi stigmatizarea publică a persoanei preşedintelui ÎCCJ în acest  context, strict în considerarea poziţiei şi rangului instituţional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, şi anume, acela al sesizării instituţiilor abilitate în legătură cu o situaţie sau posibile fapte de natură penală, poate genera un nepermis mecanism de erodare a încrederii cetăţenilor în calitatea sistemului judiciar şi de forţare a limitelor constituţionale de putere. În acelaşi registru de cauze  şi efecte se situează sugestia public afirmată  de complicitate, în instrumentarea acestei cauze, între persoana preşedintelui ÎCCJ şi procurorul–şef al DNA  ce tinde să explice şi să motiveze într-o logică periculoasă şi globalizatoare situaţii şi contexte privitoare la actul de justiţie din agenda actuală a puterii legislative şi a unor reprezentanţi de vârf ai vieţii politice româneşti”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.