Mișcarea de 5 Stele din Italia a îngenuncheat Guvernul Renzi la referendumul constituțional. Matteo Renzi și-a recunoscut eșecul și a anunțat că își depune mandatul.

La scurt timp după încheierea votului, Renzi a anunțat că luni va prezenta demisia sa președintelui Sergio Mattarella, în urma eșecului de la referendumul privind reforma constituțională.

“Am avut milioane de voturi, dar acestea nu sunt suficiente.Experiența mea de șef al guvernului se oprește aici“, a declarat premierul italian, citat de EFE.

Renzi a admis că “Nu” a câștigat la referendum de o manieră clară și și-a asumat responsabilitatea înfrângerii.

Potrivit datelor furnizate de exit-poll-ul realizat la ieșirea de la urne, circa 60% din cei care au mers la vot, au votat NU la referendumul constituțional.

Acest rezultat se datorează campaniei realizate de Mișcarea de 5 Stele care încă din luna august a bătut Italia în lung și în lat și a convins italienii să respingă referendumul.

Premierul Renzi dorea ca prin acest referendum constituțională, Guvernul să capete puteri sporite iar Parlamentul să fie ales de către consilierii comunali și nu direct de poporul italian.

Acum favorit pentru funcția de prim ministru al Italiei, este tânărul de 30 de ani, Luigi Di Maio, Vicepreședintele Camerei Deputaților din parlamentul italian, membru al Mișcării de 5 Stele.