Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat luni, că va începe procedurile de convocare a unui referendum pentru a consulta poporul cu privire la legea grațierii.

Klaus Iohannis, a anunțat luni seară, în cadrul unei declarații extrem de dure, prilejuită cu ocazia Micii Uniri, că va folosi instrumentul referendumului ca să consulte poporul cu privire la grațiere.

Președintele a spus că poporul trebuie să decidă dacă vor grațiere întrucât acest subiect nu s-a regăsit în programul de guvernare al PSD, votat de români la alegerile din 11 decembrie 216.

Este evident că există un larg interes pe această temă a schimbării Codurilor penale și a grațierii. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD”, a spus Iohannis la un eveniment organizat la Muzeul Palatului Cotroceni.

Klaus Iohannis calcă astfel pe urmele lui Traian Băsescu și convoacă un referendum popular ca să beneficieze de capital de imagine.

Ultimul sondaj de opinie realizat în luna decembrie, îl plasa pe Iohannis cu o cotă de încredere de doar 20% în rândul populației.

Iohannis a spus că nu el dă lovitură de stat ci politicienii, ca și cum el nu ar fi politician.

Cât privește acest guvern, Președintele a spus că actualul Cabinet.

Organizarea unui referendum național costă bugetul de stat circa 22 de milioane de euro.