HCM Minaur Baia Mare a cucerit duminică, pe teren propriu, Cupa României la handbal masculin, după ce a învins echipa Energia Tg. Jiu. Este primul trofeu al echipei din Baia Mare, după o pauză de 16 ani.

Cupa României la handbal masculin a plecat de la Constanța, unde a stat în ultimii ani, tocmai la Baia Mare. Minaur a reușit să-și adjudece trofeul în finala cu Energia Târgu Jiuk, cu scorul de 31-25 (11-9).

„Energia nu îşi merită locul din clasament, este o echipa care poate învinge pe oricine şi joacă un handbal frumos. Am avut ceva emoţii în finală, dar fanii ne-au purtat spre victorie. Mulţumesc aşadar suporterilor, au creat o atmosfera fantastică pe care nu o voi uită în viaţa mea”, a declarat  Lars Walther, antrenor Minaur Baia Mare.

Cel mai bun jucător al finalei a fost veteranul de 37 ani, Nikola Eklemovici. Fost coleg cu Marian Cozma la Vezsprem în echipa ce cucerea Cupa Cupelor în 2008, sârbul naturalizat de unguri a înscris 8 goluri şi a oferit numeroase pase decisive coechipierilor.

”Încă nu făceam handbal în urmă cu 16 ani la precedentul trofeu din istoria clubului. E totodată şi primul meu trofeu de când fac handbal. E greu să exprim în cuvinte cât de bucuros şi mândru sunt de ceea ce am realizat la Baia Mare . Mă bucur că fac parte din această generaţie care reînvie spiritul Minaurului”, a spus Daniel Beră, jucător HCM Minaur Baia Mare.

Au jucat pentru Minaur: Peter Tatăi, Răzvan Pop – Tudor Marta, Patricio Martinez (2 goluri), Alexandru Sabou, Daniel Beră (3), Mihai Busecan (1), Antonio Pribanic (5), Andrei Popescu, Nikola Eklemovic (8), Steffen Stegavik (5), Viorel Fotache (1), Ivan Milaş (5), Cristian Malmagro (1), Bogdan Mihai. Antrenor: Lars Walther.

”Sunt bucuros că am jucat această finală şi am făcut un turneu final-four reuşit. Se vede însă că nu avem o banca de rezerve foarte lungă, Minaur a avut mai multă prospeţime. Felicit gazdele pentru organizare şi sper că Baia Mare să termine în primele trei în campionat, astfel încât noi să mergem în cupele europene”, a declarat Liviu Andrieş, antrenor Energia Tg.Jiu.

Au evoluat pentru Energia Tg.Jiu: Cristian Antonaru, George Şelaru – Darius Apolzan (2), Andrei Enache, Dan Ilieş, Florin Acatrinei (5), Dorin Dragnea (5), Marinko Kekezovic (1), Tadas Stankevicius (2), Alvaro Jose Seabra Rodrigues, Adrian Sifre Flores (6), Filipe Moţa Dias (4), Bogdan Mănescu. Antrenor: Liviu Andrieş.

„Vreau să mulţumesc publicului băimărean pentru că ne-a dat aripi la meciul cu Odorhei din semifinale. Am evoluat cu încredere şi în finală, dar Minaur dispune de mai mulţi jucători de calitate decât noi în acest moment”, a spus Dorin Dragnea, jucător Energia Tg.Jiu.

HC Odorhei a intrat în posesia medaliilor de bronz ale competiţiei, după ce campioană HCM Constanţa, şi deţinătoarea trofeului, a boicotat finală mică.

Înfiinţat în 1974, Minaur este primul club exclusiv de handbal din România. În 1985 şi 1988, băimărenii câştigau Cupa Federaţiei Internaţionale de Handbal (IHF) cu o generaţie de aur creată de Lascăr Până, cel care da numele sălii polivalente din localitate.

Ultimele trofee cucerite de băimăreni datau din 1999, atunci când gruparea reuşea eventul în Liga Naţională. Este a şasea cupa din istoria clubului, care o egalează astfel la trofee pe HCM Constanţa. Cea mai titrată echipa din handbalul românesc rămâne însă în continuare Steaua, cu nouă cupe câştigate de-a lungul istoriei.