Ce sunt alimentele bio?

Ce sunt alimentele bio?
loading...

Mancarea bio, denumita si ecologica sau organica a devenit foarte populara. Etichete variate, preturi diverse, insa ce insemna ea cu adevarat? Termenul organic se refera la modul in care sunt cultivate si prelucrate produsele agricole. Principiul este ca o cultura ecologica trebuie sa fie semanata fara utilizarea pesticidelor sintetice, a modificarilor genetice, a ingrasamintelor chimice.

Animalele crescute in fermele ecologice pentru carne, oua, lactate trebuie sa aiba acces liber in exterior si la pasune, sa primeasca alimente organice. De asemenea, nu trebuie sa li se administreze antibiotice, hormoni de crestere sau subproduse de origine animala.

Organic versus non organic

Produsele organice:

- sunt cultivate cu ingrasaminte naturale (gunoi de grajd, compost);

- buruienile sunt controlate in mod natural (rotatia culturilor, smulgerea plantelor nedorite, aplicarea unui strat de materie organica – paie, frunze, rumegus pentru a pastra umiditatea si a impiedica cresterea buruienilor);

- daunatorii sunt controlati cu ajutorul metodelor naturale (pasari, insecte, capcane) si pesticide derivate in mod natural;

Produsele cultivate conventional (non organice):

- sunt cultivate cu ingrasaminte sintetice sau chimice;

- buruienile sunt controlate cu erbicide chimice;

- daunatorii sunt controlati cu pesticide sintetice.

Beneficiile alimentelor bio

Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute pot avea un impact major asupra sanatatii tale mentale si emotionale, precum si a mediului. Alimentele bio au deseori substante nutritive benefice, cum ar fi antioxidantii, iar persoanele care prezinta alergii la diverse produse alimentare ori substante chimice au reactii mult diminuate atunci cand mananca alimente ecologice.

Produsele organice contin mai putine pesticide. Chimicalele, cum ar fi fungicidele, erbicidele si insecticidele sunt utilizate pe scara larga in agricultura conventionala si reziduurile raman pe (si in) alimentele pe care le consumam.

Mancarea ecologica este adesea proaspata, deoarece nu contine conservanti care o fac sa dureze mai mult. Produsele organice pot proveni din ferme mai mici aflate in apropierea locului in care sunt vandute.

Agricultura ecologica este mai buna pentru mediu. Tehnicile de cultivare ecologica reduc poluarea, conserva apa, diminueaza eroziunea solului, cresc fertilitatea solului si consuma mai putina enrgie. Agricultura fara pesticide este, de asemenea, mai buna pentru pasarile si animalele zonei, precum si pentru persoanele care locuiesc aproape de ferme.

Animalele crescute organic nu primesc antibiotice, hormoni de crestere sau subproduse de origine animala. Acestea din urma cresc riscul de aparitie a encefalopatiei spongiforme bovine (boala vacii nebune), iar utilizarea antibioticelor poate crea tulpini bacteriene rezistente la antibiotice. Animalelor crescute organic li se ofera spatiu pentru a creste, au acces la spatiul de afara, ceea ce le mentine sanatoase.

Carnea si laptele organic sunt bogate in anumite substante nutritive. Rezultatele unui studiu european din 2016 arata ca nivelurile anumitor elemente nutritive, inclusiv acizii grasi omega 3 au fost cu pana la 50% mai mari in carnea si laptele organic decat in versiunile conventionale.

Produsele alimentare ecologice nu contin organisme modificate genetic (OMG). Organismele modificate genetic sau alimentele modificate genetic sunt plante al caror ADN a fost modificat nenatural, mai precis in laborator in mod artificial unde li s-au transferat gene de la alte specii: plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane, pentru a le conferi anumite caracteristici noi.

Sursa foto: Pexels.com

Categories: ȘTIRI

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*