Adio taxa auto. Iohannis a promulgat legea prin care se elimină 102 taxe

Adio taxa auto. Iohannis a promulgat legea prin care se elimină 102 taxe
loading...

Vești bune pentru români. Au scăpat de 102 taxe, printre care taxa de mediu pentru înmatricularea mașinilor cât și taxa radio-tv. Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale.

După ce a contestat-o la CCR și mai apoi a retrimis-o în Parlament spre reexaminare, Klaus Iohannis a fost obligat să promulge legea Dragnea prin care se elimină 102 taxe.

Legea elimină o serie de taxe nefiscale, între care se numără: taxa de timbru de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.

Legea intră în vigoare și își produce efecte începând cu data de 1 februarie 2017.

Taxele eliminate de la Registrul Comertului

 • taxa pentru inmatriculare persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale
 • inscrierea  de  mentiuni
 • inscrierea de mentiuni complexe si  alte  operatiuni
 • taxa pentru aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice si in cazul reprezentarii titularului actului de catre un avocat;

Taxele extrajudiciare de timbru

 • inregistrarea, la cerere, in actele de stare civila a schimbarii numelui si sexului;
 • preschimbarea actelor de identitate pentru cetateni romani, precum si inscrierea mentiunilor privind schimbarea domiciliului sau a resedintei cetatenilor romani;
 • taxa de examinare pentru obtinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile si subcategoriile A, A1, B, B1 si B+E;
 • taxa de examinare pentru obtinerea permisului de conducere pentru autovehicule din anumite categorii si subcategorii;
 • taxe de autorizare provizorie a circulatiei autovehiculelor si remorcilor neinmatriculate permanent sau temporar
 • eliberarea sau viza anuala a permiselor de vanatoare;
 • inregistrarea unor cereri privind furnizarea unor date din Registrul national de evidenta a persoanelor, precum si din Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si certificatelor de inmatriculare.
 • eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobandite in baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu exceptia celor pentru terenurile agricole si forestiere
 • certificarea transmisiunii proprietatii asupra animalelor, pe cap de animal, in bilete de proprietate pentru animalele peste 2 ani

Taxele consulare

 • acordarea sau redobandirea a cetateniei romane
 • supralegalizarea sigiliilor si a semnaturilor de pe un act oficial
 • supralegalizarea sigiliilor si a semnaturilor de pe un certificat de origine a marfurilor, de pe o factura comerciala sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul marfurilor 
 • inregistrarea cererii de eliberare a unei carti de identitate sau a unei carti electronice de identitate;
 • eliberarea unui pasaport sau a unui titlu de calatorie;
 • legalizarea semnaturii traducatorului;
 • legalizarea unei copii de pe inscrisuri;
 • legalizarea semnaturii de pe un inscris sub semnatura privata.

Procedurile de prevenire a insolventei

 • se elimina aplicarea unui procent de 50% la taxele care se achita la oficiul registrului comertului pentru autorizarea constituirii persoanelor supuse inregistrarii in registrul comertului, cu modificarile actelor, faptelor si mentiunilor acestora, si efectuarea tuturor inregistrarilor in registrul comertului, autorizare, functionare si eliberare documente specifice, verificare si/sau rezervare, transmitere/obtinere/eliberare documente si/sau informatii prevazute de lege;1. La articolul 39, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 •  Fondul de lichidare va fi sustinut de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justitiei, precum si din preluarea a 2,0% din sumele recuperate in cadrul procedurilor de insolventa, inclusiv din fondurile obtinute din vanzarea bunurilor din averea debitorului, suma care va fi inclusa in categoria cheltuielilor aferente procedurii in sensul alin. (1).
 • se elimina taxa pentru acoperirea cheltuielilor de publicare a BPI la articolul 42, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: Art. 42. (1) Citarea partilor, precum si comunicarea oricaror acte de procedura se efectueaza prin BPI. Comunicarea citatiilor, a convocarilor si notificarilor catre participantii la proces, al caror sediu, domiciliu sau resedinta se afla in strainatate, este supusa dispozitiilor Codului de procedura civila …BPI va fi realizat in forma electronica. Acoperirea cheltuielilor de publicare a BPI se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justitiei.
Categories: ȘTIRI

About Author

Comments

 1. Mihaly
  Mihaly 7 January, 2017, 15:28

  E foarte bine ca au scos, Dar cei care au platit raman cu paguba?

  Reply this comment
 2. LAZAR SANDEL
  LAZAR SANDEL 7 January, 2017, 18:34

  Bravo voi dati inapoi ce au strins Basisti si au furat toti inpreuna taxa pe mediu.Pt ca este normal ei au furat si cei de acum o restituie, in patru sase ani.

  Reply this comment
 3. Tudor1204
  Tudor1204 9 January, 2017, 12:21

  Să posteze un avocat sau jurist care e în temă, cum recuperăm taxa auto pentru primă înmatriculare plătită pînă acum.

  Reply this comment
 4. catalin
  catalin 9 January, 2017, 16:05

  Taxa se va recupera in 5 ani.in fiecare an se va returna o parte din suma plătită pentru taxa de mediu.taxa plătită împărțiți la 5 ani si vedeți cât veți primi anual.

  Reply this comment
 5. Cetatwan
  Cetatwan 16 January, 2017, 10:26

  AstEa nu se vor mai aplica de acum. Asta nu ce ca inseamna ca se vor restitution banii din anii precedent. Nu cred ca este corect. Doar nu-mi da banii inapoi pe plata pasaportul de exemplu..?

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*